Водещи новиниОбщество

Вярващи от близо и далеч дойдоха да си налеят чудотворна вода от лековитото аязмо в Кесарево

Според легендата животворната течност в извора става церяща в нощта на 16 срещу 17 юли

 

ЗА ПОРЕДНА ГОДИНА МИРЯНИ ОТ РАЗЛИЧНИ КРАИЩА НА СТРАНАТА ДОЙДОХА ДО ПРОЧУТОТО АЯЗМО В ЗЕМЛИЩЕТО НА КЕСАРЕВО, от което според преданията в деня, в който църквата почита св. Марина, блика лековита вода. Вярващите извиха опашка пред извора и споделиха един на друг болките и мъките си, които тегнат над душите им. Всеки от тях изчакваше търпеливо реда си, за да напълни по няколко съда с животворната течност, а някои дори си взимаха и кал, убедени, че и тя има церяща сила.

„От много години идват миряни от цяла България – от Сливенско, Русе, Добрич и т.н. Остават доволни от мястото и от самата вода, твърдят, че наистина е лековита. Изворчето е свързано със св. Марина, която помага на бременни жени, майки и болни. Сами си наливат, измиват си очите и резултатът е виден”, казва кметът на Кесарево Емил Кърджилов.

Сред дошлите да изпробват силата на животворната течност бе Цонка Христова от Нова Загора. По думите й водата може да излекува само тези, които вярват от сърце в нейната всемогъща сила.

Местните разказват, че аязмото е помагало и на жътварите, които в горещите дни превивали гръб на полето.

„Тук имахме нива навремето и си спомням, че когато беше жега, както сега, при прибирането на зърното са припадали, но благодарение на извора са оживявали. Който е бил със слабо сърце, са го поливали тук“, спомня си пенсионерът Стефан Бъчваров.

ХОРАТА ДОПЪЛВАТ, ЧЕ БАБА ВАНГА Е ПРАЩАЛА БОЛНИ И СТРАДАЩИ ДО АЯЗМОТО, КОИТО СЛЕД ТОВА СА ОЗДРАВЯВАЛИ

 

Според преданията по време на турско робство, докато селяните обработвали нивите си, оставяли децата си край извора. Един от малчуганите бил незрящ и паднал в калта и водата. След това се случило чудото и той прогледнал.

Местните твърдят, че доказателство за чудодейните свойства на водата е и пример от модерното време. Бивш морски капитан на кораб страдал от кожна екзема и никакви медикаменти не успявали да повлияят дерматологичния му проблем. Лясковският свещеник отец Богдан занесъл кал от местността и болният се излекувал. Човекът дори посетил аязмото, за да види с очите си къде точно се намира лековитият извор.

Преди 6 години районът бе облагороден и се сдоби с параклис и кътове за отдих със средства от фонд „Земеделие“. За целта бяха оползотворени близо 30 000 лв. Те обаче не стигнаха, за да се направи и качествена инфраструктура до аязмото и все още до него се стига трудно, по черен път.

За празника на св. Марина на място отец Богдан отслужи литургия и водосвет и освети рибен курбан, който бе раздаден на вярващите.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *