Британска двойка пътешественици: „Велико Търново е най-уникалният град на Балканите“

Влогърите Моли и Мат са възхитени от старата столица и канят повече хора да посетят областния град

 

ДВАМАТА ВЛЮБЕНИ ПЪТЕШЕСТВЕНИЦИ МОЛИ И МАТ ОТ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ, КОИТО СЕ РАДВАТ НА 145 000 ПОСЛЕДОВАТЕЛИ в YouTube, направиха влог с приключенията си във Велико Търново. Старата столица е била първа тяхна спирка в България, а в профила им Dabble and Travel е публикувано видеото The Most UNIQUE City in the BALKANS! First Impressions of VELIKO TARNOVO, Bulgaria! – „Най-уникалният град на Балканите! Първи впечатления от Велико Търново, България“. Ентусиастите имат солидна база за сравнение, защото вече са покорили десетки екзотични и привлекателни дестинации, като Малдивите, Боракай, Филипините, Шри Ланка, Маями и много други. Преди 3 години британците напуснали работа и предприели обиколка на света, а най-любопитното показват във видеодневници. В рамките на 17 минути чужденците представят въздействащи кадри с красотите на Велико Търново и споделят повече за историята на областния град.

Мат и Моли отседнали в къща за гости на емблематичната улица „Гурко“, от която пред погледа им се откривала панорамна гледка към старата част на Велико Търново. Още в ранни зори те потеглят към забележителностите с чаша капучино от кафе автомат, става ясно от клипа. Очаквано, първата атракция, пред която се спират, е крепостта Царевец. Показват билета за вход, уточнявайки, че за 10 лв. на човек всеки може да се пренесе в мистиката на миналото, заключено между царските порти и стени на цитаделата.

„Царевец е необятен. Виждали сме много крепости, но тази е най-впечатляващата и добре възстановена. Прилича на извадена от литературата на Средновековието. Има толкова много история тук“, казва във видеото Моли.

Двамата влюбени слагат маски и влизат в патриаршеския храм „Св. Възнесение Господне“. Те не могат да скрият удивлението си пред майсторски изписаните куполи, мозаечни пана и изображения на светци.

За да бъде още по-пълно представена крепостта, двамата използват освен специална фототехника и дрон, който снима Царевец от различни ъгли и височини.

Влогърите не пропускат да включат и кадри от аудио-визуалния спектакъл „Звук и светлина“, на който се любуват от площада „Цар Асен I“.

Мат и любимата му изказват впечатления и за българската кухня, посещавайки механа и пицария в града. Категорични са, че поднесените им яйца, чушки и сирене в ястията, които поръчали, са най-вкусните, които са хапвали някога.

Ентусиастите правят обиколка и около паметника „Асеневци“. „Гледката от тук е невероятна. Тези четирима царе сякаш още бдят над града и го пазят от беди и неприятности. Реката и мостът създават усещането за остров в населеното място, от който можеш да се наслаждаваш на Стария град“, казва Мат.

Клипът е гледан вече близо 30 000 пъти.

https://www.youtube.com/watch?v=yZsGImr_Ooc&t=205s

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *