4-годишните деца тръгват на предучилищна от новата учебна година

От новата учебна 2021/2022 г. всички деца в община Велико Търново, които са навършили 4 години, ще бъдат обхванати в задължителна предучилищна подготовка. Засега това е само предложение, но се очаква Общинският съвет да гласува „за” още на предстоящата сесия. Тази подготовка ще се осъществява в детските градини, като от Общината посочват, че са осигурени всички условия за нормалното й протичане. С изменението и допълнението на закона за предучилищното и училищното образование от 2020 г. снижаването на възрастта за предучилищна подготовка става държавна политика, но в национален план се предвижда това да се осъществи за 4-годишните деца едва от учебната 2023/2024 г. по решение на общините. Целта е всички деца в страната да бъдат обхванати в училищната мрежа от колкото се може по-ранна възраст. Община Велико Търново обаче предприема изпреварващ ход, защото с построяването на ДГ „Шареният замък” в квартал „Зона Б” и разкриването на 5 нови групи се задоволява необходимостта от места за децата с въвеждане на задължителна предучилищна възраст от 4 години.

Преди окончателното оформяне на предложението в периода декември 2020 г. – януари 2021 г. директорите на детските градини провели анкетно проучване сред родителите, за да разберат нагласите им. При 65% анкетирани над 72 процента от тях са изразили одобрение децата им да тръгнат на предучилищна още от 4 години. И то от предстоящата учебна година. Това няма да изисква допълнителен финансов ресурс от страна на Общината, тъй като той се осигурява от държавата.

В детските градини в община Велико Търново за учебната 2020/2021 г. се обучават и възпитават 671 деца на 4-годишна възраст.

Ана РАЙКОВСКА

Снимката е илюстративна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *