По проект „Зелено знание“ ще вдъхват живот на старите книги

Два пункта за дарения на издания ще има в старата столица

По проект „Зелено знание“ на сдружение „Зелена България ръка за ръка“ в болярския град ще бъдат събирани книги, които са ненужни на домакинствата, и ще им бъде вдъхнат нов живот. Програмата има за цел да събере над 50 хил. издания, които, вместо да бъдат изхвърлени, да се пренасочат към хората в читалища, библиотеки, болници и домове за възрастни хора. Велико Търново е избрано като част от седемте града, в които ще протече 6-месечната инициатива. Освен в старата столица книги ще бъдат събирани и в Габрово, Плевен, София, Пловдив, Варна и Бургас.

Ръководител на проекта е Дияна Сивинова, която обясни, че всички получени издания ще бъдат почистени, подвързани и възстановени, преди да бъдат пренасочени към новите си собственици. Книгите, които не могат да бъдат реставрирани или са много остарели, ще бъдат дадени за рециклиране, но в никакъв случай изхвърлени.

До края на месец август всеки желаещ може да дари неограничен брой книги в един от двата обособени пункта в града. Единият е университетската книжарница, а вторият ще бъде в Education центъра на бул. „България“.

Включваме се в кампанията, тъй като смятаме, че инициативата е много хубава и се радваме, че книгите ще намерят нови собственици. Много от нашите студенти идват при нас и искат да дарят, а ние невинаги успяваме да преразпределим изданията. Благодарение на този проект, ние всички ще съхраним и запазим познанието“, коментира управителката на книжарницата във ВТУ Боряна Кирилова.

От програмата очакват да съберат над 10 тона стари книги, които да бъдат поправени, сортирани и транспортирани към своите бенефициенти.

Всяко учреждение може да заяви желание да получи книги, като се регистрира на сайта на програмата и уточни жанра, от който се интересува.

Дияна ГАНЕВА

Снимка: авторката

Дияна Сивинова – ръководител на проекта „Зелено знание“, и Боряна Кирилова – управител на книжарницата във ВТУ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.