По-високи университетски такси през новата учебна година

 

Между 5% и 30% е увеличението на семестриалните вноски на ВТУ за 2021/2022 г.

 

Нови такси за обучение на студенти и докторанти във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, както и във всички държавни вузове за новата академична 2021/2022 година приеха с решение на Министерския съвет.

В старата столица средната годишна такса за обучение става около 700 лева при държавна поръчка и над 1600 лв. при платено обучение. В сравнение с миналата година, когато средните годишни такси бяха съответно 500 и 1200 лв., увеличението е между 5 и 30%. Новите суми са утвърдени въз основа на постъпили предложения от страна на академичните ръководства, пише в мотивите към проекта.

Годишните държавни такси за по-популярните специалности във ВТУ са 600 лв. за педагогиките, икономика и туризъм и 700 лв. за психология, социални дейности, национална сигурност и политически науки. Най-скъпо остава обучението по изобразително изкуство – 900 лв. годишно. Драстично е увеличението при специалностите с платено обучение. Там при педагогиките годишната такса скача на 1900 лв., при икономика и туризъм над 1700, психология – 2100, а изобразително изкуство 5000 лв.

През изминалата кандидатстудентска кампания за място в държавна поръчка се бореха средно по трима за едно място. Най-желани сред бъдещите първокурсници са специалностите от направление „Икономика“, „Администрация и управление“, „Педагогика“ и „Право“. Почти всички места държавна поръчка във великотърновската алма-матер са запълнени и на желаещите да се обучават в определена специалност остава само изборът платено обучение. С увеличението на таксите бяха изненадани не само първокурсниците, но и тези, които вече учат.

„Започнах обучението си в специалност „Международни икономически отношения“ – платено, тъй като свободните места държавна поръчка бяха запълнени. В началото обучението ми излизаше около 900 лв. годишно, като всяка година увеличението беше с около 100 лв. Тази година увеличението е над 400 лв. Предстои ми да бъда четвърти курс през новата учебна година и таксата ми вече е 1660 лв.,  разликата не е никак малка, но разбирам, че това не е политика на университета, който се налага да се съобразява с решение на Министерския съвет“, сподели за „Борба“ една от студентките на ВТУ по повод увеличението на таксите.

Висшите училища съставят, изпълняват, приключват и отчитат самостоятелен бюджет. Таксите за обучение не трябва да надвишават повече от 2/3 от средствата за издръжка на обучението в съответното професионално направление, определени в Закона за висшето образование.

Субсидията от държавния бюджет и размерът на издръжката за всяко висше училище се определят от броя на студентите, професионалните направления и оценката при акредитацията, издаването на учебници и научни трудове, социално-битови и капиталови разходи.

Дияна ГАНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *