Горещи новиниОбразование

121 курсанти от НВУ получават първите си пагони, за официалната церемония чакат и президента ген. Румен Радев

Първенец на випуска е Красимир Йорданов

 

143-ти випуск „Георги Стойков Раковски“ от НВУ „Васил Левски“ ще получи първо офицерско звание лейтанант и дипломите си по военна и гражданска специалност на официална церемония, която ще се състои на 24 юли от 18:00 ч. на площад „Цар Асен I“ пред крепостта Царевец. За събитието се очаква да пристигне и президентът ген. Румен Радев. 121 курсанти завършват своето обучение по 13 военни специалности. Първенец на випуска е Красимир Йорданов, който завършва с успех отличен 6.00. Още двама отличници има този випуск и това са Ангел Мацурев и Ивелин Василев. 8 са кадетите, които завършват Професионалния сержантски колеж, а отличник на випуска при тях е Петко Тодоров, който служи в Стара Загора.

„Всички тези млади хора са бъдещето на Българската армия и ние се гордеем изключително много с тях. Националният военен университет осъзнава своята изключителна важност за подготовката на това младо поколение и тяхното възпитание в духа и традициите на Българската армия. Те ще влязат достойни и техните командири ще бъдат доволни от това, което им предоставя Националният военен университет. Това е бъдещето на армията, това е бъдещето на България“, коментира бригаден генерал Иван Маламов.

Средният успех на випуска е много добър 5.45, от изпитите по военни специалности – много добър 5.44, а от физическата подготовка отличен 5,65.

„За нас е важно всеки един обучаем да получава равен шанс и поле за реализация. Ние сме единствените, които предоставяме на завършилите при нас курсанти 10-годишен договор за работа в армията“, каза още ген. Маламов.

Първенецът на випуска вече е разпределен и ще продължи професионалната си реализация в 61 Стрямска бригада в Карлово. „С нетърпение очаквам встъпването ми в длъжност, благодарен съм за всичко, което съм получил от НВУ, и смятам, че имам какво да дам и покажа в армията. Освен доброто обучение и подготовка, която получих, ми бе даден шанс и да посетя 3 държави за обмен по програма „Еразъм“ и се радвам, че успях да се докосна до армията на другите държави“, коментира по повод разпределението и завършването си Красимир Йорданов.

191 са запълнените бройки до момента за бъдещи курсанти през академичната 2021/2022 година. 40 свободни места за курсанти има все още, като септември ще бъде обявен допълнителният подбор. Интересът към Националния военнен университет се увеличава и дори обучаеми от чужбина изпращат запитвания за възможност за обучение. Документи, срокове, дати на изпити и свободни места за курсанти ще бъдат обявени на сайта на университета.

Дияна ГАНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *