Автори от Букурещ, Варна и Момин сбор написаха съвместно история на търновското село, съществуващо още от късния неолит

Вихрен Мутафов, Цанка Дикова и адв. Иван Бораджиев написаха съвместно книгата „История на село Момин сбор, Великотърновско”. Представянето й се състоя на Илинден пред читалището в селото.

Изданието включва исторически данни за селото, разкази на местни жители и родословни дървета на всички родове. Като към нея е приложен и диск със съвременна видеопанорама на селището и над 750 фотографии от различни времена, подредени по категории.

В книгата е описана историята на селото, която датира още от късния неолит. В нея е отделено внимание и на групата тракийски могили, открити в местността Отлака. Там имало и наблюдателна кула, като друга такава съществувала и на връх Големия баир. По римско време районът спадал към административната територия на Никополис ад Иструм. През селото минавал римски път, като е регистрирано и наличие на останки от римско селище в местността Кърлъ ери, където също има група могили, вероятно част от некропол. До 1878 г. Момин сбор е изцяло турско село. Тогава българите живеели основно в Предбалкана, Керека, Пушево и слизали да работят ангария. След Освобождението турското население се изселило и от съседните села в Момин сбор се заселили българи от съседните селища. Най-голямото преселение било от Керека, а другите няколко рода дошли от Беляковец и Леденик. Те не завладели имотите на турците, а ги закупили, като и до ден днешен се пазят повечето нотариални актове от онези времена, разказва адв. Бораджиев.

Тримата автори не са родени в Момин сбор, но различна част от живота им преминава там. Д-р Вихрен Мутафов е архимандрит от Българската православна църква, а от 6 години е неин представител в Букурещ. Завършил е 4 магистратури. Първата от тях е богословие във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Следващите две са свързани с история на църквата, като тях завършва в Рим, а четвъртата – история на Възраждането – в Историческия факултет на Софийския университет.

Цанка Дикова е инженер по професия и професор д. н. по материали и материалознание. Преподава във Варненския медицински университет. Адвокат Иван Бораджиев е пето поколение по права линия моминсборчанин, а неговата фамилия е една от първите, заселили се в селото.

Идеята за написването на книгата се появила преди години. Първо Иван Бораджиев започва събирането и оформянето на фотоархив с цел създаване на историческа памет за Момин сбор. Преди малко повече от две години д-р Мутафов споделя пред проф. Дикова, че се е заел с проучване на неговите родове по майчина и бащина линия, а по същото време тя прави това с помощта на своята майка. По-късно двамата разбират за това, с което се занимава адв. Бораджиев, и така решават заедно да напишат книга. „Създаването ни отне около две години, като основното забавяне е причинено от пандемията. Това попречи както на работата по архивите, така и на срещите с хора от селото, с които при всяка възможност разговаряхме и допълвахме материалите, които имаме“, разказва инж. Цанка Дикова.

Проф. Дикова участва със съставянето на родословните дървета и картографията на родовете в селото. Тази идея възниква спонтанно още през 2012 г., когато тържествено се отбелязва 90-годишнината от създаването на местното читалище. Интересът й към историята на Момин сбор и конкретно към родовата памет е предизвикан и от една среща.

„Сестрата на моя прадядо по майчина линия се е изселила в Америка през 1922 г., като и досега потомците й живеят в Индианаполис. Когато бях в САЩ като стипендиант през 2011 и 2012 г., аз се свързах с тях и се видяхме. На тази вълнуваща среща те ме попитаха какво знам за нашия род и това ме накара да проследя родословното ни дърво и да им покажа откъде е роднинската ни връзка. Когато се върнах, седнах с майка ми и описахме всичко за 4-те рода от нейна страна и от страна на баща ми, които са от Момин сбор”, разказва още проф. Дикова. Изключително благодарна е на своята майка, за която разказва, че е била живата памет на селото и е допринесла много за написването на книгата.

Първоначално издаването бе планирано за 2020 г., но пандемията осуети намеренията на авторите. „Благодарение на отлагането книгата стана още по-богата и интересна, а планираме и второ допълнително издание“, коментира единият от авторите Иван Бораджиев.

Дияна ГАНЕВА

Снимки: авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *