Забава и знание

Колко пари давате на детето за джобни

Въпросът за джобните вълнува много родители и ги поставя пред дилеми. Едни се колебаят дали сумата е достатъчна, други се вслушват в околните и се сравняват с тях. На каква възраст какви джобни пари да давате на детето, съветва консултантът по финансова грамотност Надежда Герасименко.

Личните финансови нужди възникват още при първите прояви на самостоятелност на детето. Това най-често са началните години в училище. А терминът „джобни пари“ сам по себе си означава, че в джоба му трябва да има такава сума, с която може да покрие разходите по текущите си всекидневни нужди.

Важно е да се каже, че това не са пари за подаръци, нито финансово поощрение – те са единствено и само за нуждите през деня. Обяснете това на детето много ясно – това са отделни пари, с конкретно предназначение.

Заедно изчислете колко пари то харчи на ден и за какво точно. В началния етап го изслушайте внимателно – нека разкаже за всички свои потребности и желания, а вие ги запишете.

Така ще получите пълната финансова картина на деня. И като я умножите по броя на учебните дни в месеца, ще добиете представа за желания от него месечен бюджет.

След това заедно се върнете и обсъдете всеки пункт, като задавате допълнителни въпроси: „Всеки ден ли са ти нужни толкова пари?“, „Това твоите всекидневни разходи ли са?“

След този разговор вероятно ще успеете да стигнете до реално необходимите му пари. В тях може да бъдат включени транспортни разходи, обяд в стола, междинна закуска. След това вие като родители ще решите дали да давате сумата всеки ден, веднъж в седмицата или месечно.

За най-малките е подходящо да получават парите си ден за ден, а по-късно един път седмично.

Научете детето още в прогимназията да си разпределя наличните пари. Като давате джобните веднъж в месеца, ще успеете да го научите да борави с тях. Това ще е от голяма полза в гимназията, когато ще разполага и с по-големи суми.

Източник: Обекти

One thought on “Колко пари давате на детето за джобни

  • На мойто зверче му тикам винкелу у ръката-да си търси пари само. На мен у Перник кой ми даваше?

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *