Забава и знание

Мъжете допринасят повече от жените за вредните парникови емисии

Мъжете купуват стоки и услуги, които допринасят с 16 процента повече за вредните за атмосферата газови емисии, в сравнение с жените, макар че разходите им са сходни, установи проучване, цитирано от електронното издание на британския в.“Гардиън“.
Най-голямата разлика идва от покупките на бензин и дизел от мъжете за техните автомобили. Различията между половете в покупките с оглед на вредните емисии са слабо изследвани и трябва да бъдат отчитани с оглед на успешните действия за решаване на климатичната криза, посочват учените.
Анализът сравнява въздействието на начина на живот на самотните мъже и жени в Швеция върху емисиите вредни газове и установява, че използваните храни и прекарването на почивката са причина за повече от половината емисии и при мъжете, и при жените. Учените установяват, че отделянето на вредни за околната среда газове намалява с 40 на сто, ако в хранителния режим месото и млечните продукти се заменят с растителни продукти, а през ваканциите не се използват за превоз самолети или автомобили.
„Смятаме, че е важно да отчетем различията между мъжете и жените при определяне на политиката за опазване на околната среда“, каза Аника Карлсон Каняма от шведската изследователска компания „Еколууп“, която е ръководител на проучването.
„Начинът, по който мъжете и жените харчат, е много стереотипен. Жените харчат повече за декорация на дома, здраве и облекло, а мъжете харчат повече за гориво на автомобилите си, за хранене извън дома, за алкохол и цигари“, каза тя.
Резултатите от изследването са публикувани в сп. „Джърнъл ъв индастриъл еколъджи“. Те не отчитат горивото за служебни автомобили. Предишно изследване бе установило, че в семействата с един автомобил той се използва по-често от мъжете за транспорт до работното място, докато жените предпочитат да използват градски транспорт.
Промените в храненето намаляват личния дял във вредните емисии и не изискват допълнителни разходи като покупка на електрически автомобил например, подчертават авторите.
За изследването са използвани данни за разходите от 2012 г., които били последните налични. Карлсон Каняма отбелязва, че е малко вероятно данните да са се променили до днес така, че да променят общите заключения от проучването.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *