След ремонта за 1 млн. лв. откриват обновената Художествена галерия „Борис Денев” на 8 септември

Вече подреждат платна на Владимир Димитров – Майстора, Златю Бояджиев, Борис Ангелушев и други велики майстори на четката

 

На 8 септември 2021 г. великотърновската Художествена галерия „Борис Денев” отново ще отвори врати за ценителите на изкуството, научи „Борба”. Мащабният ремонт е към края си, реконструкциите, които започнаха на 4 декември 2020 г., приключиха в началото на юни, в момента се изпълняват довършителни дейности, а в две от залите картини на Владимир Димитров – Майстора, Златю Бояджиев и други български класици вече красят стените, видя нашият екип. Промените главно в интериора на картинната галерия я правят да изглежда по нов, съвременен и много по-приятен начин, което допринася и за по-пълноценното естетическо възприятие. Напразни са опасенията на великотърновци, подведени от някои политици, че ремонтът е едва ли не посегателство върху емблематичната сграда. Подмяната на дървената дограма с ПВЦ, коeто разбуни страстите в края на 2020 г., е била наложителна, защото старата дотолкова била изгнила, че се е чупела при по-силно дръпване, разказаха служители. Поставянето на нова дървена дограма би оскъпило изключително много ремонта, а и никой вече не прави такава, коментираха още те, визирайки ремонти на други галерии в страната. От интериора на „старата” галерия са запазени паркетът, видът на стълбищата, колоните, мраморната облицовка, ламперията на втория етаж… На мястото си е и оригиналната входна врата. На пръв поглед няма и нарочно посегателство върху бигора, с който е облицована отвън галерията, а и нищо по външния облик, дело на изключителния архитект Никола Николов, не е пипано. Все пак кусури по проекта има и служители и уредници в галерията ги споделиха с нас. Те бяха единодушни, че датчиците за осветлението са поставени на твърде централни места по стените и това „яде” от изложбеното пространство, затова подредбата на картините изцяло трябва да се съобразява с тях. Но нямаха отговор дали би могло да се направи другояче, само недоволстваха.

РЕМОНТЪТ НА ГАЛЕРИЯТА БЕШЕ ПОВЕЧЕ ОТ НАЛОЖИТЕЛЕН

 

Голяма влага, мирис на мухъл, студ, недостатъчно или липсващо осветление посрещаха редките посетители на галерията през годините. След ремонта вътрешното пространство изглежда по нов начин, и то в добрия смисъл. Средствата в размер на 1 059 472 лв. без ДДС за проектиране и строителство са осигурени от ЕС по трансграничната програма „Интеррег V-A Румъния – България 2014 – 2020“. Проектът, чиято обща стойност е 1,5 млн. евро, е „Изкуство и култура – общи трансгранични активи в подкрепа на устойчивото развитие на туризма“, а партньори са община Калафат, област Долж, Румъния, и фондация „Лице за изкуство и култура“ – Плевен.

Освен смяната на дограмата стените са топлоизолирани, шпакловани и боядисани, монтирана е нова отоплителна система. Изградена е нова тоалетна, достъпна за хора с увреждания, санитарните възли са обновени, нова е и водопроводната инсталация. Нови са разпределителните табла и елинсталацията. В сутерена са обособени две помещения, където са монтирани циркулационните помпи, затворени разширителни и акумулиращи съдове. До сградата са монтирани термопомпени агрегати въздух – вода. Изградена е ажурна ограда с цел предпазване от вандализъм на новомонтираните външни тела. Общообменните системи са оборудвани с рекуперативни блокове. Монтирано е LED осветление в залите.

Извън първоначалния проект временно изпълняващият директор на галерията Мартин Митев издействал да има камери за наблюдение. На третия етаж на по-късен етап ще има Интерактивен център, където по съвременен начин ще бъде показан огромният фонд на галерията. Той също е идея на Митев, който пое поста през февруари 2021 г. след смъртта на Ганчо Карабаджаков и завари ремонта вече започнал.

Цената на входния билет от 3 лв. ще се вдигне на 8 лв. за възрастни, повишават се и билетите за всички категории, подобно на тези в музейните обекти. Пълният ценоразпис ще бъде гласуван от Общинския съвет на юлската сесия.

ЕКСПОЗИЦИЯТА ЩЕ БЪДЕ ОБНОВЕНА

 

Обогатена и много по-атрактивна експозиция обещават уредниците в галерията, които все още уточняват кои творби и автори да бъдат изложени. Разбира се, знаковите работи ще си останат. Водещи продължават да бъдат историческата тема и Велико Търново през погледа на художника, но ще бъдат показани и автори, които досега не са присъствали в експозицията, например Борис Ангелушев и Петър Морозов. Класиците също ще бъдат представени с непоказвани пред великотърновци творби. „Самуиловите войници” на Светлин Русев, която е собственост на галерията, но дълго време е била в софийското му ателие, се завръща от София. Обогатена с нови творби е залата на Борис Денев, както и колекцията от картини на Васил Стоилов. С РИМ – Велико Търново, който има изключително добра колекция от икони, е постигната договорка също да предостави различни и непоказвани досега. Ще бъдат представени и много скулптури, предимно от търновски автори. Кои точно, ще видим на откриването, но творби на Понката несъмнено ще има. Галерията притежава и ценна ранна работа на Маргарита Коева – дървена скулптура, която е много вероятно също да бъде изложена. В новата експозиция ще присъстват и Димитър Багрилов – първият учител на Борис Денев, Благой Иванов, Нестор Иванов, Георги Костов, проф. Александър Терзиев…

Около 5500 творби съдържа фондът на ХГ „Борис Денев”. Ориентировъчно, галерията поема около 200 единици, останалите се пазят в хранилището в Хуманитарната гимназия.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. авторът

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.