Ученици облагородиха пространството около гроба на Колю Фичето във Велико Търново

Приключиха производствените практики на учениците от десетите и единадесетите класове от ПГСАГ „Ангел Попов“, специалности „Строителство и архитектура“, „Архитектурна реставрация“, „Интериорен дизайн“, „Геодезия“, „Парково строителство“. В рамките на 10 учебни дни те усвояваха различни практически умения по изучаваните специалности.

По време на заниманията по специалностите „Строителство и архитектура“ и „Архитектурна реставрация“ бъдещите техници посетиха магазин за строителни материали и се запознаха с инструментите и материалите, необходими за вида предстояща работа на строителен обект. Изготвиха заявка за нужното им количество при конкретната задача на обекта. В реална работна ситуация на строителен обект учениците се запознаха с технологията на кофраж, армиране на плоча, колона, греда и полагане на бетон. В двора на гимназията реновираха и боядисаха металните части на спортните съоръжения.

По време на производствената практика по специалността „Интериорен дизайн“ учениците посетиха мебелна къща, където нагледно се запознаха със съвременните тенденции за създаване интериор в среда с различни функционалности и приложението на специализирани компютърни програми за това. В гимназията реновираха стари училищни мебели, като крайният резултат беше подчинен на законите на естетиката, историята на училището и теми, свързани с училищния живот на младите хора. Младите дизайнери изучаваха различни техники за работа с материали за реставриране на мебели, развиваха креативното си мислене и изпитаха удовлетворение от създадените крайни продукти в рамките на десетдневната си практика.

Практическата работа на учениците от специалност „Парково строителство и озеленяване“ беше свързана с облагородяване и озеленяване на пространството около Монумента на майсторите строители до гроба на Колю Фичето в парк „Дружба“, създадоха цветни алеи и подновиха растителността в алпинеума в двора на гимназията. Усвоиха умения, свързани с дейностите при работа в оранжерия и грижата за растенията там.

Производствената практика по специалността „Геодезия“ приключи с усвоени умения за геодезически измервания и работа с тотална станция и нивелир. Част от практическата работа на бъдещите геодезисти се извърши на учебния полигон в парк „Дружба“. Учениците след това направиха необходимите изчисления и изравняване на ъглите в затворени полигони, координатите и надморските височини на точките от работната геодезическа основа. Изчислените точки бяха нанесени по координати с помощта на компютърната програма Auto CAD.

Снимки личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *