Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Miss Playmate Силвия Бахати отглежда котки шампиони, красавицата има свой развъдник

Три от очарователните четириноги на търновката завоюваха титли от Международна изложба

 

СВОЯТ УСПЕШЕН ДЕБЮТ НА МЕЖДУНАРОДНА СЦЕНА НАПРАВИХА ТРИ ОТ КОТКИТЕ НА СИЛВИЯ БАХАТИ, която основа развъдника „Bahaty Emerald Cattery“ във Велико Търново. Те спечелиха титли в изложба, организирана от Световната котешка федерация „WCF“ и Съюза на фелинолозите в България. Съревнованието за опашати се провело в рамките на 17 и 18 юли във Варна и в него се включили около 100 екземпляра.

Силвия е отдала времето си на отглеждането на котки от породата британска късокосместа със златна и сребърна окраска. Захванала с отглеждането им преди 2 години. В дома си се грижи за 5 опашати, а на изложбата завела 3 от тях. Те спечелили вниманието на тримата съдии, които на свой ред им дали най-високи оценки. Така с отличия от изложбата си тръгнали женската котка Ch. Our Lady Geirlina Dolce, която е на година и един месец и била номинирана и за „Best in show“, отново женската – Ch. BriMary Grace от вида златен колър пойнт и мъжкарят J.Ch. Larri Manmarensy – джуниър шампион на 9 месеца.

„Представиха се в много различни кръгове. Имаше такъв например за възрастни котки, в който участват всички породи над 10-месечна възраст. Естествено, мъжките надделяват, а за момента в моя развъдник е женско царство, защото присъстват четири женски и един мъжки. Септември месец чакам още един мъжкар“, разказа Силвия.

Казва, че това е първото стъпало в йерархията и тепърва ще прави необходимото, за да даде поле за изявя на котките си. Плановете й са, ако през есента, пандемията не парализира отново света, да ги заведе на шампионат в Румъния.

ПО ДУМИТЕ Й, КОТКИТЕ ОТ ТАЗИ ПОРОДА СА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ДРУЖЕЛЮБНИ И ГАЛЬОВНИ и по природа са лишени от агресивно поведение. Ежедневно изискват много и специфични грижи и отделяне на голямо внимание. Хранят се с премиум клас храна, а често търновката разнообразява менюто им с качествено сурово месо.

„Всяка сутрин им правя грууминг, разресвам ги внимателно, за да поддържат козината в идеален вид. Когато се налага им режа ноктите, почиствам очите и ушите. Вкъщи съм им създавал подходяща атмосфера, в която да се чувстват добре. Осигурила съм специални катерушки и комплекси, в които могат да се насладят на пълноценен сън и игра“, обясни Бахати.

Тя сподели, че се сдобила с котките от Русия и Украйна, където котешката развъдна дейност и широко застъпена. Взело всяко от опашатите на навършена възраст 5-6 месеца.

Не крие вълнението си от това, че й предстои първото селектиране на британски късокосмести със златни и сребърни шарки. Още преди реално това да се е случило вече има 3 заявки за бебета.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *