Продават „Баварската къща“, чака се нов инвеститор, който да върне старата й слава

Новопостроената „Баварска къща“ на мястото на изгорелия в мистериозен палеж едноименен ресторант в парк „Никола Габровски“ се продава, информира „Борба“ собственичката Елка Иванова. Бизнесдамата притежава още сладкарската фирма „Ела” ЕООД, сладкарница „Лучия” и веригата магазини и хлебопекарни „Хляб и приятели“. Обявяването за продажба обяснява защо три години след като наетата от нея фирма „Мистрал 7“ я вдигна до покрив за кратко време след това по сградата не беше правено нищо. В момента е трудно погледът да я обхване, защото навсякъде около нея растат необезпокоявано дървета и храсти и превземат пространството.

Иванова отказа да коментира цената на имота, който придоби през 2017 г., както и не пожела да коментира причината за това решение. Още когато започна разчистването на руините, собственичката сподели пред нас, че има намерение да изгради заведението в същия стил, с който хората бяха свикнали – с ресторант и лятна градина. Предвидени са и 5 стаи хотелска част. Сградата стигна до груб строеж и дотук. Вероятно причината да не се стигне до откриването на „Баварската къща“, е, че собственикът трябваше да поделя част от подхода към нея с Общината. Някога имотът е реституиран и върнат без нормален подход и г-жа Иванова разчиташе на местната власт казусът да се реши.

„Баварската къща“ с необичайния си за старата столица архитектурен стил бе любимо място за търновци. Добрата кухня и близостта с парка пълнеха заведението. Интересна е и историята на къщата, която смени различни собственици за трийсетина години. През 1993 г. реститутите Михаил и Невяна Михайлови я отдадоха под наем на бизнесмена Хилендар Тодоров, който пък я преотдаде на покойния вече Пламен Панайотов – Пантата. Именно при Пантата „Баварската къща“ преживя своя разцвет. Последва обаче пожар, за който упорито се говореше, включително и от наемателя, че е умишлен, и от емблематичния ресторант остана нищо. Далеч в миналото, през 30-те години на миналия век, къщата е била собственост на Михаил Донков, а преди него – на д-р Никола Узунов.

Как ще изглежда „Баварската къща“ в бъдеще и какво ще е нейното предназначение, остава да реши новият собственик, ако продажбата се осъществи.

Ана РАЙКОВСКА

4 thoughts on “Продават „Баварската къща“, чака се нов инвеститор, който да върне старата й слава

 • 22.07.2021 в 13:16
  Permalink

  Жалко, когато трябва да помага общината не го прави, една Жена знае как се върти къща и сигурно щеше да сътвори нещо уникално. Жалко, че има повече зависници и пречещи , от колкото помагащи и любящи.

  Отговор
 • 22.07.2021 в 16:38
  Permalink

  Stil, не е така….. Реституцията на къщата бе компромис – заради атмосферата. Иначе тя НЕ е на сем. на Никола Габровски. А паркът е парк и не може да се пипа терена. Докато вилата бе оригинална, пак имаше нарушения от Пантата – беше завладял много прилежащи площи. Но след палежа и сделката с руините, новата собственичка, в НАРУШЕНИЕ на закона, РАЗШИРИ петното на сградата. А и с претенции за ОЩЕ площи, за да си разгърне масичките и паркинг за коли. Е как да стане!! Общината ще има дялово участие или някакъв наем. ТАЗИ вила може да бъде единствено жилище на някой състоятелен любител на екзотиката. Спокойствие за околните и никакво нарушение на терени и паркови площи!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.