Рускиня от Ново село превръща старите непотребни дрипи в парцалени кукли

Алевтина и Алексей избраха красотата на Търновския край пред родния им Уляновск

 

Алевтина Орешина от Ново село вдъхва живот на непотребните дрехи, като ги превръща в кукли. Тя е на 49 и живее във великотърновското село вече 8 години. Идва заедно със съпруга си от град Уляновск, Русия.

„Аз предлагам и шивашки услуги. Шия или преправям дрехи на приятели, познати, на семейството ми. Преди година и половина реших, че вместо да изхвърлям останалите парцали и непотребни дрехи, мога да пробвам да шия кукли. Изгледах много клипове в интернет, преди да започна. Първите бяха без физиономии, като гномчета. За Коледа пък направих хубави Дядо Коледовци. После пробвах да ги изработвам и с физиономии и станаха много сполучливи“ разказва ни рускинята.

„Започнах да пробвам различни неща, като най-харесвани са куклите, които се отварят и могат да съхраняват или крият неща в тях. По време на пандемията и аз като много хора останах без работа. Не го приех като нещо лошо, а напротив – като възможност да се отдам на новото си хоби. Не е лесно да изваеш кукли от парцали, иска се много търпение и упоритост. Малките детайли са важни“, споделя още тя. Споделя, че най-трудна й е изработката на пръстите. Опитвала е различни техники и варианти, посветила е много безсънни нощи, за да усвои занаята. Основно се учи от клипове в платформите YouTube и Тик-Ток.

 

ЗА ГОДИНА И ПОЛОВИНА Е ИЗРАБОТИЛА БЛИЗО 100 ПАРЦАЛЕНИ КУКЛИ. СЕГА СЕ СПЕЦИАЛИЗИРА В НАПРАВАТА НА МАЛКИ ЧУДОВИЩА ЗА КЛЮЧОДЪРЖАТЕЛИ

 

Алевтина, или Алика, както предпочита да й казват на галено, вече е продала голяма част от куклите си, а други е изложила в читалището на селото в съвместна изложба с други двама местни творци. Благодарение на профилите й в социалните мрежи, започват да я търсят за изработка по поръчка. „Правя кукли и за игра на малки деца, и за сувенири. Скоро правих по поръчка миньони за едно 19-годишно момиче. Самият миньон е от две части и приятелите на девойката използваха тази опция, за да скрият още подаръци. Правила съм всякакви кукли – и 80-сантиметрова баба, кокошки и зайчета и дори готвач, който има скрита кошничка в себе си и би стоял добре в ресторант“, с гордост разказва тя.

Докато ни разказва и показва изящните си кукли, ни развежда из къщата си и започва да обяснява как преди 8 години заедно с мъжа си решават да напуснат Русия и да купят къща в България. Казва, че синът й харесал страната ни и накарал родителите си да си купят къща тук. Преди да напусне страната си, Алика е учителка в предучилищна група. „Не харесвам Владимир Путин и това, което той направи с държавата ни. Преди 90-те години на миналия век всичко беше добре, но след това започна да се влошава положението в страната и след като синът ни беше идвал тук на екскурзия, ни разказа колко хубаво и красиво е. Започнах да разглеждам имотите, които вие предлагате. Тази къща следих повече от година в обява и когато цената й падна достатъчно, заедно с мъжа ми взехме решение да я купим и да започнем нов живот“, споделя за избора си Алевтина.

„Искахме спокойствие, избирахме дълго къща, гледахме различни места, но решихме да бъде България заради природата, която имате. Все повече наши сънародници избират да живеят тук. Няма езикова бариера, културата ни е сходна, а животът е сравнително евтин и спокоен“, разказва съпругът на рускинята Алексей.

Въпреки че получава пенсия от Руската република, семейството не разчита на нея и си намират работа в околностите. В момента мъжът й е електроинжинер в Балван, а тя работи в социалния патронаж и помага на възрастни хора в Ново село.

Следят активно политическия живот в страната ни, а Алексей дори има свой блог на руски език, където с часове разисква различни политически теми заедно със свои приятели – руснаци и българи. В унисон с типичното руско гостоприемство усмихнатото семейство ни кани на кафе и закуска и така влизаме от тема в тема. Харесват природата и благодатната почва в селото. „Произвеждаме си краставици, тиквички и други продукти, директно тук в градината на къщата ни. Специализирала съм се дори в приготвянето на консерви за зимата, тук хората ни приеха много добре още в началото и преди години комшийката ме научи на много неща, които вие, българите, правите от продуктите, които си произвеждате“ , разказва с ентусиазъм още семейството.

В края на разговора ни те си пожелават да остареят в България и политическата обстановка в страната да се оправи, за да не се допусне да стигне до това, което е Русия в момента. „Не е добре, че се водят войни там. Не харесваме това, че цените се вдигат много, а заплатите на хората не“, опитва се да обясни Алексей, но жена му бързо го смъмря да не се връща на политически теми. „Искам само положителни и хубави неща около себе си. Искам новата водеща политическа партия в България да направи това, което е обещала, и да успеем да изживеем старините си тук.“

Дияна ГАНЕВА

Снимки: авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *