Търновски семейства, прибрали се от чужбина за Курбан Байрама, изпълниха с празнична глъч кв. „Св. гора“

Мюсюлманите призоваха за единство на нацията, смирение и сближаване на общностите

 

МЮСЮЛМАНИТЕ В БЪЛГАРИЯ ОТБЕЛЯЗВАТ ЕДИН ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ СИ ПРАЗНИЦИ – КУРБАН БАЙРАМ. Значимият религиозен повод връща вкъщи хиляди нашенци, които са заминали да търсят късмета си зад граница. Празникът се свързва със силата на вярата, семейството и се ознаменува с жертвоприношението на животно като израз на благодарност към Всевишния. Той символизира смирението, покаянието, помирението и опрощението. Тридневните чествания промениха атмосферата във великотърновския квартал „Св. гора“, където е концентрирано предимно население, вярващо в Аллах. Сред празнуващите са семейството на Найлин и съпругът й Гюлджан, синовете им Мехмед и Мерал, внучето им Азад и баба Нисейлелка. Те отвориха дома си за екипа на „Борба“, за да разкажат повече за Курбан Байрама и вижданията им за отношението на околните към техните обичаи, проблемите, които ги тревожат, и стремежа към единство на нацията.

Фамилията живее в Австрия от 10 години и дошла в родното Велико Търново специално за големия празник. Споделят, че в рамките на 3 дни на трапезата задължително трябва да има месо, затова и по-заможните раздават телешко на хората, които нямат възможност да си купят.

„Празникът започва рано сутринта, когато още в 6:30 – 7:00 ч. мъжете отиват на молитва в джамията. Правят намаз и се връщат вкъщи. После се целува ръка и се иска прошка от по-възрастните, също както правят християните на Сирни заговезни. После се сяда на трапезата и хапваме каквото домакините са приготвили“, сподели стопанката на къщата Найлин.

Жената вложила кулинарните си умения в изпичането на агне, за да задоволи апетита на семейството. Обяснява, че го овкусила с краве масло, червен и черен пипер, сол и го метнала във фурната на бавен огън. Баба Нисейлелка пък подготвила сладка баклава, както си му е редът.

„Трудно успяваме да се приберем вкъщи, защото трябва всички да уредим отпуските си по едно и също време. Всички работим, не чакаме на помощи“, твърди големият син Мехмед. Той е на 28 години и разказва, че е завършил средно образование в ПГТ „Д-р Васил Берон“, но не могъл да си намери доходоносно препитание и затова поел по пътя на гурбета. Родителите му първи отишли в Австрия, за да закърпят семейния бюджет.

„ТРЪГНАХМЕ, ЗА ДА СЪБЕРЕМ ПАРИ ЗА БАЛА НА МЕХМЕД, ЗАЩОТО, КАТО ПОЧТИ ВСЯКО СЕМЕЙСТВО В БЪЛГАРИЯ, ИМАХМЕ ЗАЕМИ и не ни достигаха средства. Отидохме, но ни хареса там и останахме. Малкият ни син даже завърши в Австрия. Много ни липсва родината, но смятаме, че за 10 години нещата в България са станали по-зле. Бихме се върнали само ако има работа и стабилни доходи. Тук заплатите са 5 пъти по-ниски, а цените 10 пъти по-високи“, казва майката.

Жената споделя, че работи като камериерка, а съпругът й в сферата на строителството. Категорична е, че в чужбина до момента никога не е ставала жертва на дискриминация заради вероизповеданието си, но у нас случаите са много.

„Ние сме мюсюлмани, но сме родени в България, тя е нашата родина и дом. Всички живеем на тази земя, дишаме един и същ въздух. Тук ни наричат цигани – аз цигански език не знам, имам приятели цигани, но и те са хора, носят души. Преди време, когато моята свекърва беше сама в къщата, наша приятелка циганка дойде от Виена да посети баща си в близките търновски села, мина и през вкъщи, намери свекърва ми паднала – тя я спаси, нищо че е циганка. Комшийката от третия етаж пък приюти момиче, което имало проблем с мъжа си, намерила го в джамията. За нас мюсюлманите е много важно да помагаме, да не си вредим. Затова и в тези свещени дни призовавам за единство“, казва Найлин.

СЕМЕЙСТВОТО СПОДЕЛИ, ЧЕ МАКАР ДА СА МЮСЮЛМАНИ, СПАЗВАТ И УВАЖАВАТ И ХРИСТИЯНСКИТЕ ТРАДИЦИИ. Това според тях е успешната формула за сплотяване на хората, които изповядват различни религии.

Фамилията казва, че не е гласувала на предсрочните парламентарни избори, но имат очаквания от бъдещите управляващи. Искам сформиране на стабилно правителство, което да помисли за икономиката, като отвори нови предприятия, цехове и фабрики.

„Трябва да осигурят работа за хората, да се върнат емигрантите – навън плащаме на чужденците данъци и квартири, вместо да си стоим по родните места. В противен случай населението ще се пръсне по света и какво ще остане от нашата страна?!“, пита Найлин.

Г. ИЛИЯНОВА

Снимка: авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.