Виктория Маринова от СУ „Вела Благоева“ се срещна с жертва на комунистическия режим като част от летен лагер в Белене и остров Персин

Възпитаничката на СУ „Вела Благоева“ Виктория Маринова се завърна от едноседмичен летен лагер в Белене и остров Персин. По време на престоя си там заедно с още 20 ученици и студенти от цялата страна на възраст между 16 и 24 години успяват да се докоснат до миналото и да се срещнат с жертви на комунистическия режим в страната.

Участниците заедно с една от жертвите на режима.

Благодарение на участието си, тя и останалите са научили повече за режима и са имали възможността да дискутират теми, като памет, демократични ценности и значението на гражданската активност в тоталитарното управление. До участието на великотърновската ученичка в мероприятието се стига след покана към училището от фондация „Софийска платформа“, които за трета година провеждат лятното училище и целят младите да научат повече за историята на България по време на този режим. За да бъде допусната, Вики попълва своя кратка автобиография и пише мотивационно писмо още през месец май. Решава да се включи, защото този период от историята ни й е интересен, а в нейното семейство не се говори на тази тема.

„Предполагам, че семейството ми не е било нито от облагодетелстваните, нито от репресираните по време на комунизма и затова не е било тема на разговор у дома“, разказва великотърновката.

Решетките на една от килиите в лагера.

Младата болярка разказва, че не би избрала живота по онова време, но се радва, че е имала възможност да научи повече, да посети затвора на острова, да се срещне с оцелели от концлагера и да гледа филм с разкази на реални хора от миналото.

Изключително впечатлена е от историята на Цветана Джерманова, която има няколкогодишен престой в концлагера.

„Белене и островът около града са едно от най-красивите, но и най-злокобни места в България, защото неминуемо всички ги свързват репресивната система и концентрационния лагер, който е бил изграден там. С това лятно училище целим да накараме хората да говорят и споделят повече за това време“, коментираха организаторите от „Софийска платформа“.

Виктория е председател на Ученическия съвет в школото, което й предстои да завърши, обича да чете и да обогатява знанията си за историята ни, а през свободното си време тренира муай тай.

Дияна ГАНЕВА

One thought on “Виктория Маринова от СУ „Вела Благоева“ се срещна с жертва на комунистическия режим като част от летен лагер в Белене и остров Персин

  • 22.07.2021 в 13:28
    Permalink

    Политическата пеперудка Ангел Янчев да и обясни на момето за Белене.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *