Командир на британски екип за обучение на военни съветници наблюдава курс за инструктори в НВУ

Командирът на Британския екип за обучение на военни съветници BMATT (CZ) полк. Пол Морис беше гост на Националния военен университет „Васил Левски“, за да наблюдава заключителния етап от курса за инструктори по общовойскова подготовка. Курсът се провежда в Професионалния сержантски колеж на Военния университет и в него участват 15 сержанти и трима офицери. Обучението в НВУ водят представители на Британския тренировъчен тим за Централна и Източна Европа, базиран в чешкия град Вишков.

Преди да се включи в демонстративните тренировки, полк. Морис се срещна с началника на Националния военен университет бриг. ген. Иван Маламов, със зам.-началника по учебната и научната част полк. Николай Урумов и с представители на ръководния екип на Военния университет. Бриг. ген. Маламов и полк. Морис разговаряха за военните институции, които представляват, за философията на военното обучение, както и за бъдещите съвместни учения, тренировки и курсове на Националния военен университет и BMATT.

След срещата бриг. ген. Маламов връчи на своя гост плакета на Националния военен университет, а от своя страна полковникът удостои началника на НВУ с плакета на Британския тренировъчен тим. Полк. Урумов показа на британския командир и придружаващия го асистент на аташето по отбраната в британското посолство Мирослав Димитров част от Военния университет, тренировъчните полигони и храма „Св. Седмочисленици“.

Полк. Морис наблюдава как се структурират и провеждат бойни уроци на терен. Той успя да види как неговите подчинени са работили с инструкторите от сержантския колеж във Военния университет и оцени изключително високо постигнатите резултати.

„Аз също съм впечатлен от подготовката и мотивацията, с която българските сержанти и офицери се включиха в това обучение. Методите ни на работа са близки и съм наясно какво да очаквам, но високо оценявам креативността и въображението на обучаемите тук. По този начин те превръщат всеки урок в забавление, което прави учебния процес далеч по-ефективен и точно това ще се опитам да прилагам и в другите тренировки, които провеждам“, коментира капитан Раян Маккормик, който е командир на военния тренировъчен тим.

Той уточнява, че курсът, който той и неговите колеги са водили тук, е за инструктори по общовойскова подготовка и е предназначен да осигури на специализантите военнопедагогически методи за обучение при боравене с оръжия, управление на огъня на отделението и целия спектър от тактики, техники и процедури. „Използвахме подхода на Обединеното кралство Train to Trainer, тоест да тренираш бъдещи треньори. Целта ни е да подготвим инструкторите да бъдат уверени, когато след това те водят обучения, защото само така техните тренировки ще бъдат ефективни и рационални“, коментира още капитан Маккормик.

Сн. Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *