Комплексният онкологичен център излезе със стабилизационен план за справяне с последиците от Covid-19

Ръководството на клиниката ще привлича лекари и медсестри и ще разширява обема медицински дейности

 

КОМПЛЕКСНИЯТ ОНКОЛОГИЧЕН ЦЕНТЪР В СТАРАТА СТОЛИЦА ЩЕ СЛЕДВА ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА СТАБИЛИЗАЦИОНЕН ПЛАН, С КОЙТО ПО-ЛЕСНО ДА СЕ ПРЕОДОЛЕЯТ ПОСЛЕДСТВИЯТА ОТ ПАНДЕМИЯТА и да се генерират по-големи приходи. Ръководството на специализираното лечебно заведение ще запознае местния парламент с програмата, която е изготвило, но в разработката изрично е упоменато, че ще са нужни години за постигане на траен положителен резултат. Най-големите предизвикателства пред стационара са недостигът на кадри, повишаване нивото на квалификация на персонала, непрекъснатата амортизация на апаратурата и недостатъчно голям брой и вид лечебни дейности, финансирани от Здравната каса. Прогнозата на ръководството е излизане на печалба в размер на 65 000 лв. за 2021 г. при изпълнение на заложените цели.

Стабилизационният план предвижда привличане на поне 10 лекари, които да попълнят оределите редици на медиците в болницата. Нуждата е голяма, въпреки че в момента в клиниката специализират двама доктори – един по лъчетерапия и друг по медицинска онкология.

Ръководството ще полага усилия и за обезпечаване на сестринския колектив. Специалистите по здравни грижи следва да са минимум 49, за да може лечебната дейност да върви гладко.

„Наличният към момента персонал в КОЦ, подобно на всяка друга болница, не е в оптимално количество. Това е една от причините нормалното функциониране на структурите в лечебното заведение да бъде много трудоемко, понякога отразяващо се и на крайния резултат. Предприето бе изпращане на списък с необходимите бройки и специалисти на министъра на здравеопазването с цел определяне на специализанти, които да специализират в болницата чрез държавна издръжка. Освен това постоянно се публикуват обяви за назначаване на лекари и медицински сестри“, гласи част от плана.

В разработката е вписано, че ще се работи за повишаване на компетенциите на медицинските лица чрез участие в обучения и презентации, организирани от фармацевтични компании, производители на апаратура, и лекари с богат опит, прилагащи модерни и съвременни методи за терапия.

ПРЕДВИЖДА СЕ И ВКАРВАНЕ В ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА ЛАПАРОСКОПСКАТА АПАРАТУРА, която клиниката закупи през май т.г. Това ще доведе до увеличение на обема процедури, които ще се извършват в стационара, ще привлече нови пациенти и съответно ще генерира още приходи.

Ръководството си поставя задача и за закупуване на два броя апликатори към апарата за брахитерапия, с които да се лекуват тумори на кожата с големина до 3 см.

Сред най-амбициозните цели е и закупуване на втори линеен ускорител заедно със съпътстваща техника и ремонтните дейности за 16 млн. лв. В това направление ще се търси финансиране по европейски програми.

„За периода 2015 – 2020 г. размерът на амортизациите е нараснал многократно и само за 2020 г. се изчислява на 640 771 лв.“, става ясно още от разработката.

През тази година КОЦ навършва 70 години от създаването си, но заради пандемията и липсата на средства няма да отбележи празника.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *