Над 300 международни и български изпълнители се включват в 23-ия международен фолклорен фестивал във Велико Търново

Най-добрите ансамбли на Румъния, Северна Македония, Сърбия, Турция, Хърватия и България се представят в тазгодишното издание

 

Един от най-очакваните и слънчеви фестивали на старата столица – Международният фолклорен фестивал, се завръща след година прекъсване. Това ще бъде 23-тото издание и в него ще се представят най-добрите професионални ансамбли на Румъния, Северна Македония, Сърбия, Турция, Хърватия и България. Над 140 чуждестранни и 170 български изпълнители ще вземат участие в него. Концертите ще бъдат в откритата сцена на Летния театър във Велико Търново. Всички състави идват за този фестивал за първи път.

„Имахме намерение да се включат състави от екзотични страни, но заради пандемията от коронавируса всички отказват. Поканихме и Италия, но никой не иска да пътува. Проблеми с визи и все още задължителната карантина в някои страни отказаха много участници. Подготвили сме изненади за публиката, така че всички са поканени”, сподели президентът и създател на фестивала Емил Павлов.

Емил Павлов, Нелина Църова и Нели Стойчева

От Хърватия идва фолклорен ансамбъл „Тена“ от град Джаково. Изпълнителите им са над 70 души и към тях се включват освен певци, музиканти и танцьори и специален оркестър по тамбурица (това е малка тамбура).

Албанският национален ансамбъл за традиционни песни и танци ще представи западната си съседка Северна Македония. Участвали са в международни културни форуми в Косово, Черна гора, Испания, а наскоро са се завърнали и от Обединените арабски емирства. Сега е ред да запишат в своята история и участието си на нашия фестивал, за него са подготвили специална програма, с която да покажат своето изкуство по най-добрия начин.

Участието на Румъния ще бъде представено от Професионалния артистичен ансамбъл „Константин Арвинте“ на град Яш, който е и побратимен с Велико Търново.  С майсторски изпълнения и спектакъл с хореографии на известни фолклористи от Сърбия ще се представи Културно-артистично дружество „Димитрий Кутурович“ от Белград. Те имат разпознаваем артистичен стил, участвали са в редица международни фестивали, печелят призови места винаги, а най-голямата награда за тях е сърцата на публиката, като се надяват да спечелят и тези на търновци.

Танцът на дервишите – една от иконите на Истанбул, специално за публиката в нашия град ще представи групата „Пефхем“ от Турция. Репертоарът им включва разнообразни интерпретации на традиционното изкуство от цялата страна. Красотата и многообразието на нашето фолклорно богатство ще представят 5 български ансамбъла, два от които великотърновски. Детско-юношески ансамбъл „Търновче“, Професионален фолклорен ансамбъл „Искра“, Капански ансамбъл от Разград, Фолклорен танцов ансамбъл „Балкан“ от София и Фолклорен ансамбъл „Пламъче“ също от столицата ще бъдат нашите представители.

Кулминацията на българското участие ще бъде ансамбъл „Искра“ с концерт-спектакъла „Искри от огъня, години, години…“, посветен на 125 години от основаването на читалище „Искра“ и 60 години ПФА. А детско-юношеският ансамбъл „Търновче“ ще посвети участието си на своя хореограф и главен художествен ръководител Бонка Бонева, която, за съжаление, приключи земния си път наскоро.

Традицията ще бъде спазена и в първия и последния ден на фестивала изпълнителите ще дефилират по централните улици на Велико Търново и ще се представят със свои изпълнения пред сградата на Общината.

Организатори са фондация „Международни фолклорни фестивали”, Община Велико Търново и Националната секция на CIOFF (Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства) в България.

Дияна ГАНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *