Нов поп ще имат в Русаля

Протойерей Антоний Димитров е назначен със заповед на Великотърновската митрополия за свещенослужител в храм „Въведение Богородично“ в Русаля, научи „Борба“. Той приема документацията и все още не води служби, но се очаква скоро и това да стане. Предстои да се избере църковно настоятелство, както и да се закупи нужната църковна утвар, за да бъдат службите по канон. Така, след като години наред няколко свещеници се изредили, но не останали, вярващи и миряни от Русаля ще имат по-редовен църковен живот.

Отец Антоний е на 50 години и служи основно в горнооряховската църква „Успение Богородично“. Назначението му в русалската църква е допълнително, очаква се да обслужва и други села, затова не може да обещае, че по големи празници ще е навсякъде. Може би ще има някакъв ред, който тепърва ще се установява.

Църквата в Русаля е строена през 1858 г., но не е функционирала от края на 70-те години на XX век. През 2013 г. по инициатива на кмета на общината Даниел Панов започва основен ремонт на почти съборената и разграбена сграда. Средствата в размер на 130 000 лева са отпуснати от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии. Строихме я почти наново, коментира кметът на селото Сашко Начев, който собственоръчно прави полилея и сглобява иконостаса в нея. Храмът все още има нужда от нови икони, защото оригиналните, царските икони от XIX век, се съхраняват в РИМ – Велико Търново.

Ана РАЙКОВСКА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *