Задължиха арендатор да махне тонове птичи тор, вмирисващи старата столица

След като „Борба“ писа по темата, институциите се задействаха

 

СЛАГА СЕ КРАЙ НА ДЪЛГОГОДИШНОТО ЗЛОВОНИЕ, КОЕТО ВГОРЧАВАШЕ ЖИВОТА НА ХОРАТА ВЪВ В. ТЪРНОВО, КЪПИНОВО, ПРИСОВО И ЦЕРОВА КОРИЯ, породено от неправомерно складиране на птичи тор. След публикация в „Борба“ от юни и сигнал на еколози до компетентните органи арендаторът на земеделските площи, в които се депонират камарите с животински екскременти, бива принуден чрез предписание да преустанови порочната дейност и да се съобразява с добрата агропрактика за опазване на околната среда.

Едва сега контролните органи установяват, че е нарушено екологичното законодателство. В минали години четири проверки не откривали несъответствия, макар обстоятелствата около проблема да били същите. Припомняме, че критичната зона се намира в землището на Церова кория, където животински екскременти от местна ферма за кокошки са стоварени директно върху полето, обработвано от арендатор. Птичите изпражнения ежедневно се увеличавали, а с това и силата на вонята, която се разнася на десетки километри от мястото и привлича облаци от мухи. Местните споделяха, че смрадта е непоносима и обостря състоянието на хората с хронични респираторни заболявания. Изразяваха тревога, че нитратите от птичия тор ще стигнат до подпочвените води и ще ги натровят. И притесненията им се оказват напълно основателни, потвърждава съвместна проверка на служители на Басейнова дирекция, Регионалната инспекция по околната среда и водите и Областната дирекция по безопасност на храните.

На 16 юли експерти от трите звена отиват директно в критичната зона и инспектират района в присъствието на арендатора. На контрол подлежали три терена, а в два от тях установили общо количество от над 300 куб. м торови маси, стоварени директно върху почвата без изискваната от разпоредбите непроницаема подложка за основа. На разстояние от около 3 метра от района се намира дере, приток на река Веселина, а няколкостотин метра по-нататък е язовир „Ливадето“, които са потенциални обекти на замърсяване с нитрати. Това дало повод на проверяващите да заключат, че камарите с птичи тор попадат в обхвата на уязвима зона. Издали предписание да се предприемат необходимите действия по отстраняване на животински екскременти и да се спазват правилата за добра земеделска практика за опазване на водите от замърсяване с нитрати.

ЕКОЛОЗИ ОБАЧЕ АЛАРМИРАТ, ЧЕ ПРОБЛЕМЪТ ИМА ОЩЕ ЕДНО ИЗМЕРЕНИЕ, тъй като въпросните камари с птичи тор съдържат също пера и животински остатъци. Това ги превръща в смес и според европейски регламент субстанцията подлежи на унищожаване или преработка, преди да се третира като органична тор и да се вложи в насажденията. На ход в това направление са експертите от Областната дирекция по безопасност на храните.

Темата предстои да влезе за обсъждане и в Общинския съвет в старата столица.

Галина ГЕОРГИЕВА

Сн. Иван ХРИСТОВ

5 thoughts on “Задължиха арендатор да махне тонове птичи тор, вмирисващи старата столица

 • 23.07.2021 в 13:29
  Permalink

  „да се съобразява с добрата агропрактика за опазване на околната среда“, казвате? Супер, сега въпросният арендатор ще се принуди да използва синтетични торове, които са перфектен пример за „добра агропрактика“. Защото синтетичният тор е толкова интелигентен, че няма никаква опасност да стигне до подпочвените води и е толкова екологично чист, че може да си го хапвате с лъжичка. Ами как иначе, нали едно време само синтетични торове са ползвали?
  А като повиши цената на продукцията си въпросният арендатор, защото увеличената себестойност на производството няма да я мине за своя сметка, тогава ще ревнете срещу алчния капиталист, нали?

  Отговор
  • 23.07.2021 в 16:14
   Permalink

   С предписанията си басейнова дирекция не забранява на арендатора да използва в практиката си оборски тор. Предписва му неща, които той много добре би трябвало да знае и изпълнява след като обработва земеделски земи разположени в нитратноуязвими зони (произтичащи от задълженията ни като страна по изпълнение на Нитратната директива), а те са, че не може да струпва оборски тор директно на полето, че торта преди внасяне трябва да е престояла в торохранилище минимум 6 месеца за твърдата фаза и минимум 4 месеца за течната, както и че максималнодопустимите норми за торене на декар не трябва да превишават еквивалента на 17 кг азот на декар. Това ясно е записано в приетите със заповед на министъра на земеделието правила за добри земеделски практики, а неспазването им може да доведе не само до предписание както е в случая, а до лишаване от получаването на земеделски субсидии за определен период от време по линия на кръстосаните съответствия.

   Отговор
 • 27.07.2021 в 12:01
  Permalink

  То хубаво, ама ще има да обжалва или да бави и така Х месеца или години. Я да му шибнат една глоба от типа 2000 лева на ден. Ако иска да се бави 2 месеца. Няма ли подобни глоби, ще има да стоварва още.

  Отговор
 • 26.08.2021 в 20:46
  Permalink

  Ей,такива селяни на съд ! Аман в тая България само нередовни бе !

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *