Забава и знание

Големите балнеотермални населени места в Европа бяха включени в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО

Големите балнеотермални населени места на Европа, които бяха много популярни в периода началото на 18-и век – началото на 20-и век, бяха включени от ЮНЕСКО в списъка на световното наследство, предаде Франс прес.
Стъпката касае общо 11 населени места в седем европейски страни. Те бяха кандидатствали пред ЮНЕСКО заедно. Това са Бад Емс, Баден Баден и Бад Кисинген в Германия, Баден бай Вийн в Австрия, Спа в Белгия, Виши във Франция, Монтекатини Терме в Италия, Бат в Обединеното кралство, Франценбад (Франтишкове Лазне), Карлови Вари и Мариенбад (Марианске Лазне) в Чехия.
Комитетът за световното наследство на ЮНЕСКО признава универсалната стойност на тези градове, които, въпреки че са различни, са се развили около минерални извори, които са били катализатор на модел на организация на пространството, предназначена за терапевтични, възстановителни и социални дейности. Благодарение на минералните извори градовете са съчетали гореспоменатите дейности с развлекателни прояви, а средата в тях включва паркове, пешеходни булеварди, театри и концертни зали. В тези населени места е имало и значим обмен на иноватини идеи, които са повлияли развитието на медицината, балнеотерапията и развлекателните дейности.
Комитетът за световното наследство на ЮНЕСКО заседава до 31 юли в китайския град Фучжоу.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *