COVID-19 по света

Имунизират камили срещу коронавируса

Учени от Централната изследователска ветеринарна лаборатория (ЦИВЛ) в Дубай са инжектирали камили с умъртвен вирус SARS-CoV-2 като част от изследване за разпространението на коронавируса сред животните, съобщава местното издание “Нешънъл”.
Изследователите се надяват да разработят миниатюрни антитела срещу коронавируса, които могат да се използват в лечението на тежко болни хора.
“Наскоро имунизирахме камили с умъртвен вирус и те изработиха антитела срещу Ковид-19”, казва ветеринарният микробиолог на Улрих Вернери. “Камилите всъщност са най-добрите производители на антитела в животинското царство, тъй като имат най-добрия имунитет [сред животните]. От тази гледна точка те са идеални кандидати за настоящото проучване”, допълва ученият.
Специалистите от ЦИВЛ са разработили система за тестове, която може да открие наличието на антитела срещу Ковид-19 при животни. С помощта на тези тестове те планират да изследват спецификите на разпространението на коронавируса сред животни. Повече от 500 кръвни проби от 18 различни животински вида са били избрани и взети от хранилище за целите на изследването. Проучването ще започне следващата седмица и ще отнеме около две седмици.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *