Президентът Румен Радев във В. Търново: „Денят за връчването на мандат ще бъде ясен, когато партиите са гарантирали, че са постигнали резултат”

Президентът Румен Радев коментира край Царевец актуалната тема около съставянето на бъдещото правителство: „Очаквам партиите на промяната да следват ясно посоката, която им зададоха българските граждани по площадите в продължение на една година. За борба с корупцията, с бедността и неравенството, повишаването на доходите и пенсиите, за създаване на по-добри условия за здравеопазване и образование. Тези партии трябва да дадат ясни гаранции, че няма да се отклонят от тази посока и ще построят такова правителство, което е обединено от приоритети и цели, които са приоритет за българските граждани”. Президентът още заяви, че ще връчи мандат, когато партиите гарантират, че са постигнали резултат в преговорите.

Държавният глава бе във Велико Търново за връчване на пагоните и присвояване на първо офицерско звание на випуск 143-ти „Георги Стойков Раковски” на НВУ „Васил Левски”.

Запитан за мнението му за поведението на ВСС и оставането на главния прокурор Иван Гешев, Румен Радев заяви следното: „Мисля, че мотивите на служебните министри бяха в защита на върховенството на правото. Докато решението на ВСС беше в защита на статуквото, което е отхвърлено отдавна от българските граждани. Това показва, че дълбоката реформа в съдебната система е неизбежна. Тя трябва да гарантира отчетност и отговорност на главния прокурор и истинска независимост в съдебната система. Това означава, че трябва да дадем възможно най-бързо шанс на почтените, способните български прокурори и магистрати да започнат реална борба със задкулисието”.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. Ростислав ГРЪНЧАРОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *