Водещи новиниКултура

Марко Тотев не е бил каръкът, за когото го мислим, а успял и достоен човек

Катя Митева – Ганева представи в читалище „Надежда“ книгата си „Познатият непознат Марко Тотев“

 

Марко Тотев не е единицата мярка за лош късмет, каръщина и несполука, а един много успял човек. Това е светла личност, строител на съвременна следосвобожденска България, който е уникален като професионалист и е признат общественик. Роден в Търново през декември 1857 г., той е още много неща, все в положителен смисъл: народен представител, председател на читалище „Надежда“, изгражда прекрасно семейство, дало на България трима генерали. А хазартът, неговата слабост (играел редовно с приятеля си Стефан Стамболов) го прави само по-колоритен. Част от анекдотите за себе си той сам си ги е пускал.

Така описва видния търновец историчката Катя Митева – Ганева в книгата си „Познатият непознат Марко Тотев“, чието представяне се състоя в читалище „Надежда“. Мястото не беше избрано случайно, защото години наред Катя Ганева освен учен и главен уредник в отдел „Нова и най-нова история“ в РИМ – Велико Търново, е била и секретар на емблематичното читалище. „Исках да разбия този мит и да го покажа в истинската му светлина“, посочи авторката мотивите за написването на монографията пред „Борба“.

Къщата му била близо до Стамболовия хан, но не е запазена. Повече е живял във вилата си, която се намирала около Пионерския дом. Марко Тотев имал двама сина и две дъщери. Когато умира по-малката, Анастасия – ученичка в Девическата гимназия, семейството трудно преживява трагедията и през 1906 г. се мести в София, където живеят на ул. „Аксаков“.

Марко Тотев е един от създателите на българската юриспруденция, много уважаван и в Търновската, и в Софийската адвокатура. Когато през 1925 г. излиза закон, който въвежда регистър на адвокатите, той идва и се регистрира в Търново под номер 1. Това само показва уважението му към родния град.

13 години с прекъсване отнело написването на книгата на Катя Ганева. Подтикът бил папка, която била използвана като амбалаж за увиване на микроскоп. Оказала се дело на Марко Тотев. Много време тя издирвала архиви и фотоси, за да се получи това документално-художествено произведение. Книгата е богато илюстрирана и съдържа 92 снимки – всички оригинални, автентични и с факсимилета. За съдържанието много й помогнало ровенето в документите за предишната й книга, посветена на историята на българската адвокатура. Именно тогава, изчитайки досиетата на различни адкокати, била особено впечатлена от личността на Марко Тотев. Когато през 2007 г. музеят организира изложба за видния адвокат, се запознава и с наследниците му. Съществена помощ среща от археолога в Националния исторически музей и правнук на бележития юрист доц. д-р Николай Марков, който й предоставя уникални фотоси и документи. Заедно уточняват в детайли фактологията около биографията на Марко Тотев и тогава Катя Ганева окончателно се убеждава, че книгата ще се получи.

„От 10-те мои книги тази писах с най-голямо удоволствие и любов. Всичките си ги обичам, но тази беше в сърцето ми“, споделя авторката.

При представянето Катя Ганева впечатли аудиторията с много разкази за своя герой, но остави и за читателите, които сами да го преоткрият, четейки книгата. Събитието бе уважено и от областната зам.-управителка Габриела Шилкова.

Премиерата на „Познатият непознат Марко Тотев“ бе в края на 2020 г., но заради пандемията едва отскоро започна представянето й пред по-широка аудитория. Първо, разбира се, е уважено Велико Търново, но Катя Ганева вече има покани от различни градове в цялата страна. Защото Марко Тотев не е само наш, а е национален герой.

Ана РАЙКОВСКА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *