Водещи новиниЗдраве

РЗИ спешно свиква Областния кризисен щаб, започва подготовката за четвъртата COVID вълна

Здравните власти издирват кои са първите носители на индийския щам в региона

 

ДИРЕКТОРЪТ НА РЕГИОНАЛНАТА ЗДРАВНА ИНСПЕКЦИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО Д-Р ЕВГЕНИЯ НЕДЕВА СВИКВА спешно заседание на Областния кризисен щаб за борба с коронавируса. Причината е заповед на здравния министър д-р Стойчо Кацаров, с която се разпорежда ръководителите на местните структури на ведомството да запознаят съответния губернатор с приетия в средата на юли Национален оперативен план за справяне с пандемията, както и за предприемане на организация, с която да се извършват необходимите дейности за подготовка на областта за четвъртата вълна на коронавируса, очаквана през септември.

За срещата ще бъдат дискутирани няколко теми – привеждането в изпълнение на предвидените Национални противоепидемични мерки в случай на повишаване ръста на заболяемостта от COVID-19, контролът по спазването на въведените ограничения, спазването на задължителна карантина на контактни лица и изолация на болни и заразоносители. Ще се обсъди и осигуряването на своевременната диагностика, лечение и болнични легла, за хоспитализация на инфектирани, които се нуждаят от стационарно лечение и интензивна терапия.

В срок до 29 юли директорът на РЗИ следва да уведоми министъра на здравеопазването за проведеното заседание на Областния щаб, както и да представят протокол с взетите решения, направените обсъждания и предложения.

Междувременно стана ясно, че експертите на звеното издирват кои са тримата пациенти от областта, които са дали положителна проба за индийския вариант на COVID-19. Уточниха, че материал за изследване в периода 21 юни – 7 юли е бил изпратен от ученик, 17 пенсионери и 11 работещи в активна възраст. От ведомството са категорични, че засечените носители на „Делта“ варианта не са влезли в страната от други държави.

Има лек ръст на новите случаи и заболеваемостта се покачи на 14,80 на 100 000 души население. Към неделя в болница са настанени 15 човека, а в домашни условия се лекуват 38 лица.

По данни на Единния информационен портал в областта вече са поставени общо 50 914 дози ваксини, а със завършен имунизационен цикъл са 25 070 души.

 

Галина ГЕОРГИЕВА

2 thoughts on “РЗИ спешно свиква Областния кризисен щаб, започва подготовката за четвъртата COVID вълна

  • А точката с уволнението на Филев , кога ??

    Отговор
  • Протестърчетата, я да ви чуя? Ще викате ли че Радев ви запушва устата? Нали няма Ковид? Къде остана демагогията на ДъБъ активистите?

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *