Водещи новиниОбщество

Къщата на последния бей на Търново отвори като елегантен хотел, кандидатства за 5 звезди

Апартаментите и стаите носят имена на български царици от Третото българско царство, под тях има зона за релакс с турска баня

 

От 15 юли напълно обновената лятна градина в хотел „Бейската къща“ вече приема клиенти. До дни се очаква да излезе удостоверението за категоризацията от Министерството на туризма, като собствениците са кандидатствали за пет звезди. Ако искането им бъде удовлетворено, това ще е първият петзвезден действащ хотел във Велико Търново. Емблематичната сграда е строена през

1864 г. за Кончашооглу бей, който е последният турски управник на Търново. След Освобождението я откупува родът Парашкевови. Къщата е строена от ученика на Колю Фичето Иван Пенчев и е една от най-красивите в старинната част на града.

Новият хотел разполага с луксозни два апартамента и две стаи, лятна градина, ресторант за 30 души и спа център, който се намира под лятната градина. В центъра има зона за релакс, турска баня, ще се предлага и масаж.

И апартаментите, и стаите са кръстени на царици от Третото българско царство по хрумване на собственика. Най-големият носи името на царица Маргарита – съпруга на Симеон Сакскобурготски, а другият – на царица Йоана, съпруга на цар Борис III. Стаите пък са кръстени на царица Мария Луиза – съпруга на цар Фердинанд, и на Йохана – царствената половинка на княз Александър Батенберг.

Сградата беше закупена от банка „Пиреос“ за 175 000 евро през 2018 г.  „Бейската къща” беше собственост на фирма „Конака” ЕООД с управител бившият син депутат в 39-ото и 40-ото Народно събрание Димитър Йорданов. За няколко години фирмата натрупа големи дългове и към ТД на НАП. Години наред хотелът се предлагаше за продан от частния съдебен изпълнител Димитър Бойчев, придружен от цяла съдебна сага по обжалвания. В крайна сметка беше закупен от Борис Благоев, който живее в Ню Йорк и има собствена фирма за счетоводни услуги.

Управител на хотела е неговата сестра Веселина Кънева, която движеше и ремонта.

 

Всичко е обновено, оригинални са само външните стени на сградата

 

Новите обственици завариха сградата в много лошо състояние: протекъл покрив, влага навсякъде, изгнили греди и дограма. „Подменено и реновирано е всичко освен фасадата, външните стени, разказва управителката. – Като се започне от покрива, премине се през всякакви видове инсталации, климатизация и отопление. Проектът е на архитект Николай Георгиев, който реставрира „Хан Хаджи Николи“.

Стаите в хотела са намалени от 7 на 4 за сметка на баните, които са много по-големи и удобни. Въпреки малкия брой на помещенията собствениците се надяват сметката им да излезе, защото са се насочили към бизнес клиенти, за които са осигурени всички екстри.

Ана РАЙКОВСКА

4 thoughts on “Къщата на последния бей на Търново отвори като елегантен хотел, кандидатства за 5 звезди

  • В старата част на града, близо до Царевец.

   Отговор
   • Уникално. Няма да останете без работа. Отдавна трябва ше да има такива хотели в града. Ако всички си реставрираха така къщите и ги отдаваха под наем , щяхя да привлекат вниманието на различен вид туризъм. Има нужда от класа в нашия прекрасен град. Творят толкова много артисти представете си градът ни заобиколен от опери на изкуството.

 • От къде ще намерятъ клиенти

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *