На „Медена седянка по еленски“ отдадоха почит към пчелите и техните грижливи стопани

За седми път Община Елена организира пъстрия и сладък празник

В знак на почит към пчелите и техните грижливи стопани Община Елена и местното сдружение „Пчела“ организираха пъстър и весел празник, седмо издание, носещ чудното име „Медена седянка по еленски“. За трета година празникът на пчеларите се проведе с фолклорно надиграване под надслов „Да се хванем за ръце и да тропнем ний хорце“. Инициативата на местния Клуб за автентични народни хора „СамоДиви“ към градското читалище „Напредък – 1863“, ръководен от Траяна Стоянова, доведе изпълнители от Велико Търново, Първомайци, Ценово, Велики Преслав, Силистра, които вдигнаха настроението в началото на празника.

Кметът инж. Дилян Млъзев откри медената седянка и поздрави производителите, които по труд, упоритост и постоянство не отстъпват на пчелите труженички. Пожела на всички да е сладък животът им като меда, а празникът да става по-богат и привлекателен. Отец Александър освети меда и благослови пчеларите, които поздрави и председателят на тяхното сдружение Иван Стефанов.

Местните пчелари Антон Антонов, Здравко Кръстев, Иван Стефанов, Стоян Недялков предлагаха на всеки посетител да опита еленския мед, който държи пазара по вкус и аромат. Уникалните му качества се дължат на някои специфични климатични особености на Еленската котловина и на богатството от растителност. С богато уредени щандове се представиха и гостите от Индже войвода в Странджа, от Априлци и от пчеларско дружество „Майка“ – гр. Троян.

Научно-практически семинар в програмата на празника събра над 30 участници с идеята да научат полезни неща на тема здравеопазването при пчелите от водещите специалисти в тази област – д-р Илиян Маринов и д-р Илиян Гечев.

„Българското пчеларство като техническа съоръженост е на добро ниво – много нови кошери, много нова техника, има и доста млади хора, които се занимават професионално с пчеларство. Въпреки това в организационно отношение пчеларството ни е разпокъсано, без единна линия на поведение и без отстояване на позициите на пчеларите пред институциите, с болка сподели Димо Димов от Сдружението за биологично пчеларство и главен редактор на в. „Пчела и кошер“. – Като следствие от тази разпокъсаност нямаме и единна стратегия за развитие на пчеларството. Научното обслужване на сектора също е проблем. Субсидирането му вече 15 години не доведе до подобряване качеството на пчелните продукти, а само на техническата обезпеченост, което доведе до развитие на пчеларството“.

Празникът на еленския мед бе съпроводен с куп изненади, игри, състезания, песни и танци. Много деца се изявиха в творческите работилници, рисуваха. По примера на пчелите с много труд и любов те изработиха чудесни предмети. Млади таланти се включиха в инициативата на Градската библиотека „Пчелите – наши приятели“. С техните рисунки уредиха изложба, а най-добрите бяха наградени.

Медената седянка завърши с изпълнения на фолклорните състави „Балканджийче“, „СамоДиви“ и „Еленика“ , модерен балет „Кадифе“ и концерт на дуета Димитър и Христо от „Гласът на България“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.