Предлагат 2000 лева за раждане на дете

Преизчисляването на пенсиите и подкрепата за младите да започнат от 1 октомври настояват депутати

Ще настояваме преизчисляването на пенсиите и подкрепата за младите семейства и децата да започнат от 1 октомври. Месечно за бюджета преизчисляването на пенсиите струва около 80 млн. лв., а подкрепата за семействата – около 65 млн. лв. Финансовия министър обяви, че има събрани допълнително 1,5 млрд. лв. Тоест, бюджетът може да си го позволи.

Това заяви председателят на парламентарната група „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова пред медиите в Кюстендил.
Внесохме законопроектите за преизчисляване на пенсиите на база осигурителен доход от 2018 г. и за подкрепа на младите семейства с деца.

Утре ще внесем и промени в Закона за ВиК, предвид предстоящото повишаване на цените на водата без това да води до подобряване качеството на услугата. Ще поставим на дневен ред и ревизиране на сметките за ток и парно, посочи Манолова.

Предлагаме увеличаване на майчинството през втората година на 60% от брутната заплата на майката, но не по-малко от минималната работна заплата.

 

istock
Предвиждаме и еднократна помощ при раждане на първо, второ и трето дете, съответно по 2000 лв., 3000 лв. и 4000 лв. За второ и трето дете предлагаме 10 000 лв. еднократно, ако единият родител работи и се осигурява в последните две години, допълни Манолова.

Източник: паритени.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *