АДРЕС: НА СЕЛО! В Русаля пустеещи къщи няма, селото е без аптека и банкомат, но и без битова престъпност

Кметът Сашко Начев решава както може всеки проблем на съселяните си и се надява на нова държавна политика спрямо малките населени места

 

Кметът Сашо Начев

В село Русаля, което се простира на 1000 декара и е разделено от река Негованка, има 400 къщи и почти всички са изкупени. Останали за продан са само най-скъпите и няколко с наследници, които е трудно да бъдат издирени. Преди десетина дни са се продали още три. Купуват ги хора от Велико Търново, Горна Оряховица, Варна… Някои си напазаруваха и по две-три къщи, като цената средно е 15 хиляди лева, но има и за по 25 хиляди, разказва кметът Сашко Начев, който от 2003 г. държи здраво юздите и отговаря за всичко в селото. В него са ключовете за църквата, кметството и читалището, на чието настоятелство е председател.

Селото, населено само от българи, е чисто, няма проблем с извозването на отпадъците, няма и незаконни сметища, защото кметът държи хората изкъсо. Кални улици също няма, само една-две са в по-лошо състояние. Отпуснат ли средства за пътища, а те са 9000 лв. на година, веднага се влагат в цялостно асфалтиране, защото, според Сашко Начев, от кърпене полза няма. Парите стигат колкото за 150-метрова отсечка, но на следващата година се продължава откъдето е спряно.

Другото, с което може да се похвали селото, е нулева престъпност. От 5-6 години ползват услугите на охранителна фирма

 

Плащат й, като събират по 5 лева на месец от хората. Всичко това, а и близостта до Велико Търново, правят малкото населено място привлекателно място за отдих. Неслучайно през лятото жителите почти се удвояват. Идилията обаче е до тук. За постоянно живеещите, които са 170, няма никакъв поминък и това е основната причина младите хора да са малко, а децата да се броят на пръсти. Населението е застаряващо и 80 % в Русаля са пенсионери. В детски градини и на училище родителите водят децата си в близкото с. Самоводене. Десетина човека в активна възраст работят на кариерата на „Пътни строежи”, един-двама – при земеделеца арендатор Георги Рачев, и това е. В кметството са общо трима, единият от които е работник с много задължения, включително да коси редовно тревата.

 

Няма аптека и банкомат, зъболекар също не навестява Русаля

 

В селото няма аптека и банкомат, както е в почти всички малки села в България. Затова пък има здравна служба с лекарски кабинет и манипулационна, след като през 2004 г. преустроили бившата баня. И зъболекарски кабинет направили, само дето никой зъболекар не се хваща да открие практика. Лекар също няма за постоянно, идва един-два пъти в седмицата за по два часа. След 18 години кметуване – два пъти като кмет, два пъти като кметски наместник, Сашко Начев се е убедил, че

у нас няма правилна държавна политика за малките населени места

 

За жалост, Русаля не може много да се надява и на общинския център, защото Велико Търново е от малкото общини, които не могат да ползват средства по програмата „Развитие на селските райони”. Което много пречи за развитието на такива малки населени места като Русаля и те изостават.

 

Общественият живот се върти около магазина, пенсионерския клуб и читалището

 

Основният магазин е на „Всестранна кооперация” – Велико Търново, и е добре зареден. В него пазаруват и от с. Мусина. Оборот вдигат и шофьорите на камионите, пътуващи за кариерата. А пенсионерския клуб направили в бившата сладкарница. Хората са доволни, че има къде да се събират. През зимата там е топло, приказката върви, но с пандемията и в клуба сбирките се разредили заради страха от вируса. Добре поддържано е и читалище „Съгласие – 1873”. Покривът е поправен, по програма „Местни инициативи” е сменена и дограмата. Има голям и хубав салон с 250 места. Повечето прояви обаче се провеждат в малкия, с 60 места, там правят и изборите. Самодейността се представя от смесена група за обработен фолклор и стари градски песни с ръководител Александър Михайлов от с. Бяла черква. През миналата година и там нещата се поразбутали – двама починали, един се изселил. През тази година още не са се събирали, вероятно това ще се случи наесен. Интернетът в селото е добър, не стоят така нещата обаче с телефонните връзки. Има клетки и на Виваком, и на А1, но сигналът е слаб и често направо се губи. Кметът се е жалвал, отправял е питания, но мобилните оператори смятат района за слабо населен и не желаят да вкарват повече инвестиции.

 

И става малко като в омагьосан кръг

 

За да бъдат привлечени младите, трябват условия и удобства за един съвременен живот. Монополистите от друга страна все повече се оттеглят от малките населени места. Как ще се излезе от тази ситуация, трябва да решат държавниците с правилна политика. Засега обаче село Русаля е живо.

 

Ана РАЙКОВСКА

2 thoughts on “АДРЕС: НА СЕЛО! В Русаля пустеещи къщи няма, селото е без аптека и банкомат, но и без битова престъпност

 • 28.07.2021 в 9:55
  Permalink

  Защо пишете лъжи?
  Точно на нас, пролетта ни откраднаха предмет струващ около 700лв.
  Викахме полиция, регистрира се като престъпление, естествено нищо не се намери.
  Моля ви когато пишете статии – не ги пишете наизуст!!!

  Отговор
 • 28.07.2021 в 19:07
  Permalink

  Всички зелени улици са станали гора!!! Тази пред нас самичък си я поддържам! Асфалтират се само улиците към към кметските вилаети… Великото водно огледало е блатясал гьол не знам тея общинари как съблюдават харченето на средствата!Платена публикация в агония…

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *