Такса смет за незастроен вилен имот, до който няма път, начислили на търновка

Даринка Кирова ще търси правата си по съдебен път

 

Куп писма до различни институции, като се започне от кмета Даниел Панов, та до Министерски съвет, е написала Даринка Кирова от Велико Търново. В тях жената се жалва, че неправомерно й начисляват такса смет за вилен имот до Къпиновския манастир, до който дори не може да стигне, защото няма път. Простичко казано, да плаща за несъществуваща услуга. Казусът е частен, но подобни случаи не са един и два. Той ще бъде разгледан и от Великотърновския общински съвет, защото една от жалбите е адресирана до него.

Даринка Кирова притежава имота от 13.12.1993 г. чрез договор за покупко-продажба между нея и Община Велико Търново. Той е незастроен и се намира в парцел II-268, кв. 12 по регулационния план на Къпиновския манастир. До 2020 г. години наред редовно си плащала такса смет за него, без много да му мисли и по стечение на обстоятелствата без дори да отиде да го види в какво състояние е. През 2019 г. обаче с приятели ходили до манастира и решили да прескочат до парцела. Изненадата им била голяма, защото „улицата” не се виждала от бурени, било напълно непроходимо и така и не могли да стигнат до него. Даринка Кирова веднага уведомила Общината, но не последвала никаква реакция. На следващата година повторила посещението до имота си, положението обаче било без промяна. Отново сигнализирала Община Велико Търново, този път и с питане защо плаща такса смет, след като до имота не може да се стигне, камо ли да се извозва смет от незастроен парцел.

Случаят се завързва тази година, когато като примерен данъкоплатец Даринка Кирова решила да си плати на каса данък сгради за полугодието на 2021 г. за градското си жилище. За да избегне начисляването на лихви, спазила срока и отишла в Данъчната служба на 30 юни. Но на компютъра излязло, че не е платила таксата смет за вилния имот за миналата година и не може да плаща новите данъци, докато не погаси старите. „По този начин Община Велико Търново ме унижава и реално ме рекетира да платя не само неизползвана услуга, но и да имам лихви върху сегашните си данъци след 1 юли 2021 г., защото не съм ги платила своевременно”, пише в жалбата си търновката. Във връзка с това, тя е решила да съди Общината и регионалното министерство по ЗОДОВ.

Даринка Кирова настоява още Община Велико Търново да й предостави скица с улиците на местност Къпиновски манастир. След това смята да си плати и скица за вилния имот, за да я приложи към делото, което ще заведе.

 

Ана РАЙКОВСКА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *