Умерената консумация на алкохол не вреди на хора със сърдечносъдови заболявания

Умерената консумация на алкохолни напитки не вреди на хора, страдащи от сърдечносъдови заболявания, сочат данни от британско проучване, цитирано от изданието „Медикъл Експрес“.
Според изследователите от Юнивърсити колидж в Лондон до 105 грама алкохол седмично могат да са полезни и дори да намалят риска от инфаркт, инсулт, стенокардия и дори смърт при сърдечноболни.
Заключенията им са публикувани в изданието „Би Ем Си Медисин“.
„Установихме, че хората, страдащи от сърдечносъдови заболявания, не трябва да спират да консумират алкохол, за да предотвратят възможността да получат отново инфаркт, инсулт или стенокардия, но пък може да намалят седмичното количество. Употребата на алкохол е свързана с повишен риск да развият други болести и затова сърдечноболните, които не пият, не трябва да бъдат насърчавани да започват“, казва Чъни Дин от научния екип.
Изследователите от Юнивърсити колидж установяват, че при сърдечноболни, които пият по 15 грама алкохол на ден, има по-малък риск да получат инсулт, инфаркт, стенокардия или да починат, отколкото при тези, които изобщо не употребяват спиртни напитки.
Авторите на проучването са изследвали тези рискове при 48 423 възрастни доброволци със сърдечносъдови заболявания.
Британските учените обаче предупреждават, че заключенията им може и да надценяват ниския риск от повторен инфаркт, инсулт или стенокардия при сърдечноболните, които умерено консумират алкохолни напитки. Това се дължи на липсата на достатъчно хора, които изпиват големи количества алкохол сред участниците в проучването.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *