Култура

Великотърновка написа книга, посветена на загиналите български рейнджъри в Кербала

Здравка Владова – Момчева представя новия си роман „Солджър“ на 29 юли от 20 часа на сцената на арт кафе „Галерия“

 

Великотърновската писателка и поетеса Здравка Владова – Момчева представя новия си роман „Солджър“ на 29 юли от 20 часа на сцената на арт кафе „Галерия“ до паметник „Асеневци“. Книгата е посветена на загиналите български рейнджъри в Кербала и е базирана на действително случили се събития. За издаването на текста българката, която от години живее и работи във Великобритания, получава предложение от голямо английско издателство, но избира книгата й да излезе в България.

„За мен беше изключително важно първото представяне на романа „Солджър“ да бъде в родния ми град, а не в Лондон“, споделя писателката. „Затова и реших, че тази година няма да почивам, а ще се посветя на неговото издаване. Писах този роман в продължение на три години, с безсънна подготовка по темата за съвременната асиметрична война в горещите точки на планетата. В допълнение, проучих сериозно историята на Ирак и участието на българската мироопазваща мисия там, както и трагичния случай с атентата на 27 декември 2003 г. в база „Индия“ в Кербала, където загинаха петима български военнослужещи. Задълбочих се и в корените на религиозните противоречия на региона, за да създам убедителна фикция, базирана върху действително случили се събития“, разказва авторката, която вече взе и първото си отличие за откъс от още неиздадения си тогава роман. Тя заслужи Втора награда от конкурса за разказ на военна тематика „Новият Йовков“, заради който специално се завърна в България.

Романът е озаглавен „Солджър“, защото това е позивното име на главния герой Вик, но и не само. Здравка настоява, че днешните солджъри или войници на България са всички нейни сънародници – мъже, жени и деца, подложени на изпитанието да оцеляват, справяйки се с предизвикателството да живеят в 21 век.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *