За археолога Деян Рабовянов Трапезица е първият и най-важен обект в неговата кариера

През този археологически сезон той проучва некропола около църква N 22 и жилищен квартал до югозападната порта в крепостта

Доц. д-р Деян Рабовянов е роден през 1977 г. в Свищов и поради годините и опита си минава към средното поколение археолози вече с големи открития за миналото на старата столица. Странната му и рядко срещана в тукашния край фамилия произлиза от топоним в Северозападна България, откъдето е и бащиният му род. Израснал и получил образование в дунавския град, съдбата му отрежда друго и още от студентските си години, учейки археология във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, той остава да живее и работи във Велико Търново. През 2007 г. защитава докторска степен по археология, а темата му е за извънстоличните крепости в Първото българско царство. Същата година е назначен във великотърновския филиал на НАИМ – БАН (Национален археологически институт с музей при Българска академия на науките), с което стартира и кариерата му на професионален археолог. Преди това обаче, още по време на студентските си практики, участва в разкопки на Деветашката пещера до Ловеч, в Никополис ад Иструм, манастира „Караач теке“ до Варна, старата столица Плиска, антични и късносредновековни крепости в Южна България.

ПЪРВИТЕ СИ РАЗКОПКИ КАТО РЪКОВОДИТЕЛ НА ЕКИП ПРАВИ НА ТРАПЕЗИЦА

Крепостта в царствения град се оказва не само първият, но и досега остава най-важният обект за него. Въпреки постиженията си на разкопки в страната Деян Рабовянов прави пробив и става известен на широката аудитория именно с откриването на църква N 22 в южния сектор на Трапезица през 2017 г. Признава, че тази църква донякъде е изненада, но тъй като е достатъчно скромен, твърди, че откритието е логично и е в резултат на методична програма, заложена от НАИМ. И лично негова за поетапното проучване на Трапезица. Храмът е датиран от 30-те години на XIV век, от началото на управлението на цар Иван Александър. Цялостното проучване на самата църква N 22 с некропола вътре в нея приключи през 2018 г., но находките, които излязоха, бяха наистина уникални. „Църквата се оказа силно разрушена предвид близостта й до една от портите на Трапезица. Била е важна, защото е енорийски храм на едно доста голямо население в тази част на крепостта. За съжаление, почти не намерихме запазени стенописи, но за сметка на това се бяха запазили религиозните предмети, поставени на различни места в църквата, за да я осветят – основно в олтарната част и зад стълба на олтарната маса. Те действително бяха интересна и доста впечатляваща находка”, връща се в спомените си Деян Рабовянов. Тогава бяха открити 7 кръста енколпиони, нагръдни, с реликва в тях, процесиен и хоругвен кръст, елементи от полилеи, закопчалки за книги, пластина с ажурна украса – част от богослужебно облекло и т.н. Сред най-значителните предмети е почти изцяло запазена стеаринова икона с Архангел Гавраил, една от най-хубавите откривани в България. Както и пластична фигура от реликвария, изработена от лиможки емайл. Някои от реликвите били много по-стари от църквата, още от X век, вероятно събирани с векове и после дарени. А в некропола в църквата беше открито необичайно погребение на дете в гърне.

НАХОДКАТА НЕ Е ВСИЧКО

Според Деян Рабовянов в археологията не находката, а информацията, която носи, е по-важното. И как после тя ще бъде осмислена, изтълкувана и предадена от археолога. Ето примера, който даде: „Да, ние проучваме в момента столицата Търново и това има огромно значение, но понякога поради случайността правим проучвания покрай инфраструктурните обекти. През изминалите две години работихме по газопровода в Северна България и в на пръв поглед най-обикновени села информацията е не по-малко важна. Така до Иванча край Полски Тръмбеш за пръв път се изследва реално битът и животът в селище от османския период. До този момент знаехме за тях само от извори. Същевременно там се намери едно от най-ранните селища от времето на усядането на славяните на Балканския полуостров още преди идването на Аспарух”.

Все пак тръпката при откритие в Деян Рабовянов е още жива и за него това е основание да продължава да работи любимата си професия. Както и любопитството да запълва празнотите в картината на историята. Това, което със сигурност иска да направи след години разкопки, споделя археологът, е да публикува резултатите от тях. Вече е свършил почти половината работа относно откритията си в търновската крепост, след като издаде том I на „Археологически проучвания в южния сектор на Трапезица”. Другото предизвикателство е да продължи проучването й, защото старата столица му е личен приоритет. Пък и не се знае на какви разкопки и с какви задачи ще го прати НАИМ. Всичко е божа работа. През годините му се е налагало да разкопава обекти от праистория до османски период, но това, което му е най-интересно и желае да продължи да изследва, е периодът на Второто българско царство между XII и XIV век. Което е и основната му задача като служител на великотърновския филиал на НАИМ.

РАЗТОВАРВА СЕ ОТ РАБОТАТА С МУЗИКА

Деян Рабовянов няма специални хобита, през свободното си време основно слуша музика. Определя се като не много забавен човек, по-скоро с черно чувство за хумор. Дългите му отсъствия по разкопки не му създават проблеми в семейството досега, надява се да е така и в бъдеще.

Вярва, че сред по-младите археолози има такива, които достойно ще заместят неговото поколение. „Донякъде образованието е по-малко взискателно, отколкото е било преди, но това може да е само субективното ми мнение и да не отговаря на истината. Вероятно е младите ни колеги да бъдат повече технократи, каквато тенденция има в археологията, но лошо няма”, смята Деян Рабовянов.

В момента той завършва разкопките и проучването за този сезон на некропола извън църква N 22 на Трапезица. Вероятно e бройката на разкритите гробове да стигне 20. Продължава и с разкриването на нов жилищен квартал близо до югозападната порта, ограничен от двете главни улици. И всичко това до края на юли тази година. А после го чака кратка почивка и много научна работа.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.