Имотите в региона са поскъпнали с около 150 евро на кв.м. спрямо миналата година

Най-търсени са в селищата до 30 км от областния град

От 20 000 до 250 000 евро за къща във Велико Търново

Пазарът на недвижими имоти във Велико Търново и региона се развива много добре, като тази тенденция не беше променена и в условията на пандемия. Това споделят брокери от старата столица.

Те посочват, че основните причини за това са Великотърновският университет и Националният военен университет, които ежегодно приемат нови студенти, както и преселниците от съседни области, които си намират работа в старата столица. Положително влияние на пазара на имоти оказва и развитието на града като предпочитана туристическа дестинация, както и неговото стратегическото местоположение.

Търговците на недвижими имоти отчитат голямо разрастване на кв. “Картала”, който е предпочитан предимно от млади хора, които купуват апартаменти с две или три спални. От началото на годината 85% от сделките в града са с имоти ново строителство. Освен това се забелязва и ръст в цените на имотите спрямо миналата година с около 100-150 евро на кв. м, като новото строителство се предлага на цени от около 650 евро на кв. м.

Най-предпочитаните от купувачите имоти в региона на Велико Търново са тристайни апартаменти и къщи в селата, които са на разстояние до 30 км от града. Такива са например селата Малки Чифлик, Пчелище и Беляковец. За разлика от района на Габрово, където купуват къщи извън града за втори дом, във Великотърновско купувачите ги използват основно за жилище.

Цените на къщите в региона са в много голям диапазон – от 20 000 евро до 250 000 евро в зависимост от локацията, качеството на строителството и какви удобства предлага сградата на собствениците.

Купувачите на имоти в района са не само от Велико Търново и близките градове като Павликени, Полски Тръмбеш и Свищов, а от цялата страна, като продължава да се увеличава интересът на чужденци предимно от Германия, Великобритания и Испания.

„След като 2020 г. беше силна по отношение на отпуснатите ипотечни кредити в района на Велико Търново и на броя на сключените сделки, през 2021 г. представителите на имотния сектор отчитат ръст с над 60% на покупките на къщи“, подчертават брокери.

 

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *