Бивш мотосъстезател става медицински брат във Велико Търново

 

Теодор Кирилов е единственото момче в новия випуск на филиала на МУ Варна в старата столица

 

19-ГОДИШНИЯТ ТЕОДОР КИРИЛОВ ИЗБРА ДА УЧИ ЗА МЕДИЦИНСКИ БРАТ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Младежът е сред малцината представители на силния пол, осмелили се да изберат тази професия. В понеделник той се записал във филиала на Варненския медицински университет в старата столица, където е приет още на първо класиране. Момчето е родом от Бяла, но има роднини във Велико Търново и планира един ден да се реализира именно тук. Любопитно е, че преди няколко години бил професионален мотосъстезател. Печелил е многобройни състезания и има колекция от купи, която винаги го кара да се усмихва, но и да има едно на ум в преживяванията с адреналин, защото заради тежка контузия е прекратил спортната си кариера.

Теодор е завършил средно образование в професионалната гимназия в родния си град Бяла, в паралелка „Растениевъдство и селскостопанска техника“. Имал колебания в каква сфера да продължи образованието си, но се вслушал в съветите на майка си и баба си.

„Баща ми искаше да отида да уча за полицай, но аз избрах да следвам за медицински брат. Има голям недостиг на кадри в здравеопазването, хората се нуждаят от професионални здравни грижи. Аз имам енергията, желанието и хъса да работя в полза на обществото. Това, че в професията няма много мъже, изобщо не е проблем за мен. В чужбина е много разпространено да има мъже в това поприще, а и не мисля, че трябва да има някакво деление между половете, особено пък когато става дума за това да се помага“, сподели 19-годишният мъж и добавя, че баба му е медицинска сестра в Бяла и това донякъде също допринесло да избере това поприще за развитие.

ТЕОДОР КАЗВА, ЧЕ ОТДАЛ МНОГО ВРЕМЕ НА ПОДГОТОВКАТА СИ ЗА КАНДИДАТСТУДЕНТСКИЯ ИЗПИТ, залягайки върху многото учебници по биология. „Последните два месеца преди изпита учех непрекъснато. Доволен съм от представянето си. Изкарах петица“, каза той.

За кариерата си като мотосъстезател разказва, че започнал да се занимава с този спорт още когато бил в трети клас. Родителите му подарили първия кросов мотор и след като го яхнал, усетил, че му идва отвътре и има дарба.

„През 2016 г. се контузих тежко на едно първенство и се наложи да се откажа от този спорт. После започнах да се занимавам сериозно с фитнес, но отново получих травма и временно спрях. След последните два локдауна, когато отвориха фитнес залите, пак възстанових тренировките“, допълва бъдещият медицински брат.

Галина ГЕОРГИЕВА

One thought on “Бивш мотосъстезател става медицински брат във Велико Търново

  • 29.07.2021 в 20:49
    Permalink

    Пичуе, сестра, медицинска сестра е специалността, бакалавърска степен. Братя няма, минава под дъгата и става сестра!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *