Българският стана езикът на любовта за участниците в международния семинар във ВТУ

„Веднъж дойдеш ли тук – искаш още и още“ – разкриват сърцата си младите хора от три континента на света

 

Българското слово се превърна в език на любовта за четирима млади чужденци, дошли на международния семинар във ВТУ. Благодарение на любовта към нашия език, към българската култура, песни и танци, Милан от Сърбия и Дорис от Хърватия намират път един към друг още в първия ден на двуседмичния си престой в старата столица.

Франческа и Едуардо

„За нас България и Велико Търново ще останат голямата ни любов. Още първия ден, когато чух Милан да говори на български, и се влюбих и в езика, и в него“ – разказва Дорис. При Милан любовта към Дорис се появява в момента, когато я вижда да танцува под ритмите на българския фолклор. Освен тях малко по-късно се появява и още една „прясна“ двойка – Франческа от Италия и Едуардо от Испания. Те също се откриват тук, в нашия град.

Всички участници пък са влюбени в природата, културата, езика и храната на България.

„Харесвам семинара и идвам тук за седми път. За пръв път бях преди 10 години и бих казал, че се чувствам пристрастен. Веднъж дойдеш ли – искаш още и още. Обичам вашата лютеница, баница, пържоли. Българите са много добри хора и е лесно да намериш приятели тук“ – обяснява Томас Тракателис от Гърция.

Само за две седмици всички говорят български на едно добро ниво. „Харесвам езика ви искам да живея тук, искам да създам семейство в България. Всичко е толкова красиво, спокойно. Идвам за втори път и бих дошла догодина отново. Лесно се създават приятелства с вас българите, отворени сте към нови запознанства и забавления“, разказа Алжбета от Словакия.

„Семинарът е магия, семинарът е приказка. Целта му е не само запознаването с българския език, литература и култура, а намирането на път един към друг. И да останат приятели…“, коментира ректорът на Великотърновския университет  проф. д-р Христо Бонджолов

В тазгодишното издание на форума се включиха 70 участници от 22 държави на 3 континента. Семинарът е организиран от Великотърновския университет с подкрепата на Министерството на образованието и науката на Република България и със съдействието на Община Велико Търново. Неговата основна цел е да утвърждава българистиката в чужбина чрез учебни, изследователски, приложни и издателски програми. Със своята дейност Международният летен семинар по български език и култура е част от модерния облик на ВТУ и на Велико Търново – старата столица на България, традиционно средище на общославянската духовност и на православието.

Дияна ГАНЕВА

Снимки: ВТУ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *