Кметът инж. д-р Даниел Панов: „ВиК бомби ще продължават да тиктакат, докато дружеството „Йовковци“ не влезе в Държавния воден холдинг“

Градоначалникът е обсъждал с регионалния министър Виолета Комитова темата за безводието в някои от селата в общината

АМОРТИЗИРАЛАТА ВИК МРЕЖА В ОБЩИНАТА ЩЕ БЪДЕ РЕМОНТИРАНА, КОГАТО ВИК „ЙОВКОВЦИ“ влезе в Държавния воден холдинг. Това заяви кметът инж. д-р Даниел Панов по време на редовното заседание на местния парламент в четвъртък, в отговор на питане на общинската съветничка Валерия Дончева за неизградената улица „Александър Бурмов“ в кв. „Картала“. Преди нея пък колегата й адв. Николай Илчев също засегна темата за инфраструктурата, с акцент водните потоци, които превзеха града след обилните дъждове през юни.

Градоначалникът посочи, че са в ход процедури по изграждане на нови водопроводи и канализационни колектори на ключови места, с които да се предотврати образуването на наводнения в центъра на Велико Търново и няколко места в кварталите. Проектът предвижда реконструкция на подземната инфраструктурна мрежа от кръстовището на ул. „Беляковско шосе“ и ул. „Освобождение“ до кръстовището на бул. „Васил Левски“ и ул. „Бачо Киро“ и до кръстовището с ул. „Цар Самуил“ през ул. „Марно поле“ до ул. „Цар Тодор Светослав“. Ще се обнови и водната инфраструктура под ул. „Димитър Благоев“, „Народни будители“, ул. „Иван Хаджидимитров“, ул. „Димитър Рашев“ и ул. „Козлодуй“.

„ВиК бомби ще продължават да тактикат, докато не се намери финансиране. Това може да стане с влизане на ВиК „Йовковци“ в Държавния воден холдинг. За целта първо трябва да се проведе Общо събрание. Няма как с магическа пръчка да се оправят всички водопроводи, които през годините не са ремонтирани. Водоразпределителното дружество прави всичко по силите си, за да реши локалните проблеми“, заяви инж. д-р Панов.

ДЪРЖАВНИЯТ ВИК ХОЛДИНГ Е СЪЗДАДЕН ПРЕЗ 2020 Г. С КАПИТАЛ ОТ 1 МЛРД. ЛВ., осигурен от националния бюджет. Учредяването му е в изпълнение на Стратегията за развитие на водния сектор и поетите от Република България ангажименти във връзка с Плана за развитие и устойчивост и борба с климатичните промени. Звеното е следствие на необходимост от изготвяне и прилагане на последователни политики, свързани с повишаване качеството на водоснабдителните и канализационни услуги в България. В неговия състав към момента са водните дружества във Видин, Монтана, Плевен, Търговище, Разград, Шумен, Добрич, Варна, Бургас, Сливен, Габрово, София, Кюстендил, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Ямбол, Хасково, Смолян, Ловеч и Благоевград.

Инж. д-р Панов подчерта, че е провел разговори със служебния регионален министър Виолета Комитова за възможностите за връщане към нормалността в населените места в общината, където е въведен воден режим.

Галина ГЕОРГИЕВА

 

2 thoughts on “Кметът инж. д-р Даниел Панов: „ВиК бомби ще продължават да тиктакат, докато дружеството „Йовковци“ не влезе в Държавния воден холдинг“

 • 29.07.2021 в 15:08
  Permalink

  Кметът, така близък до падналата наскоро партия няма как да не подкрепя идея, налагана дълго време от същата тази негова паднала партия. Холдингът беше замислен като един вид касичка… Останалото знаете.

  Отговор
 • 30.07.2021 в 10:26
  Permalink

  Кметът на ГЕРБ да каже, ако ВиК дружеството влезе в холдинга, ще бъде ли принудено да тегли голям заем, от възстановяване на който е възможно да фалира! Това ли е целта – фалита на ВиК Велико Търново?

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *