Общината ще тегли два заема за над 6 милиона лева за проекта в Старото военно училище

На този етап не е ясно каква ще е издръжката на Експозиционния център * Гласуването за средствата предстои, мненията на съветниците са противоречиви

 

ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ИМА НАМЕРЕНИЕ ДА ТЕГЛИ ЗАЕМ ОТ 2 864 000 ЛВ. ЗА ИЗГРАЖДАНЕТО НА ЕКСПОЗИЦИОННИЯ ЦЕНТЪР, който се предвижда да бъде издигнат между Корпус 5 на ВТУ и Областната управа. Общата стойност на проекта „Създаване на атрактивна зона за културен туризъм на територията на Старото военно училище“, одобрен за финансиране по ОП „Региони в растеж“, е 9 992 535 лв. с невъзстановим ДДС. Безвъзмездната финансова помощ е над 7 млн. лева, но за останалите засега единственият вариант е заем, който ще се връща 12 години. 91 655 лв. собствени средства ще вложи Общината. Всъщност заемите ще са два, като вторият, в размер на 3 227 141 лв., ще се използва за изграждане на паркинг и прилежащите пространства около Експозиционния център. Дългът също е за 12 години, а погасяването на главницата се предвижда да е със собствени бюджетни средства. Източникът на финансиране е „Регионален фонд за градско развитие“ АД – мениджър на финансов инструмент „Фонд за градско развитие за Северна България“, и Банка ДСК. Ясно е, че такива големи средства Общината няма откъде да извади, а и всички подобни мащабни проекти се правят по този начин.

ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ДВАТА ПРОЕКТА – ЗА ЕКСПОЗИЦИОННИЯ ЦЕНТЪР И ЗА ПАРКИНГА И ОКОЛНОТО ПРОСТРАНСТВО ОБАЧЕ, ДАЛЕЧ ЩЕ НАДХВЪРЛИ 10-ТЕ МИЛИОНА ЛЕВА и си е едно много скъпо начинание. Колко точно ще струва, никой не се наема даже и да прогнозира…

 

Неотдавна беше проведено и обществено обсъждане за заемите,

 

но тъй като на него присъстваха малцина граждани, отговорността за тежестта от поемането на дълга за години напред се стоварва с пълна сила върху Общинския съвет. Още през декември 2020 г. на онлайн сесия проектът по принцип беше гласуван и приет след дълги дебати.

СЛЕД ПРОВЕЖДАНЕТО НА МЕЖДУНАРОДНИЯ КОНКУРС ПРЕЗ 2018 Г. за визията на Експозиционния център и пространството в района на Старото военно училище, спечелен от архитект Клаудио Нарди, на няколко пъти бе обявено, че реалното строителство започва. Този път има голяма вероятност

 

да стартира в края на годината или най-късно в началото на следващата

 

защото планът е одобрен от финансовия посредник и парите ще бъдат отпуснати, ако Общинският съвет гласува положително. По време на дългото очакване обаче скептицизмът у великотърновци взе да надделява – както за нуждата от неговото строителство, така и за визията му, която градският фолклор нарече фургон или Ноев ковчег. На някои конгресният център пречи, защото скрива панорамната гледка. На другия полюс са търновци, които смятат, че е време в града да се построи нещо модерно. Разнопосочни бяха и мненията на архитектите дали сградата ще хармонизира с архитектурата на Стария град. Колкото хора, толкова и мнения.

 

Издръжката е прогнозна в зависимост от броя на събитията и от това кой ги провежда

 

Каква ще е годишната финансова издръжка на Експозиционния център, която ще тежи на бюджета на града и Общината, ще стане ясно едва след сключването на договорите с Управляващия орган на ОПРР за БФП и с инвестиционния посредник. Идеята е той да се

Някъде в този район ще бъде гърбът на Експозиционния център

самоиздържа, но тези прогнози бяха правени в едни по-оптимистични времена. Както и разчетите за консумация и цени на вода, ток, телефони, работни места и заплати, приходи от наеми на залите и от паркоместата. И за оборудването, и за обзавеждането предвидените преди средства едва ли ще стигнат. От друга страна, извървяна е дълга процедура и да се спре на финалната права някак не върви.

Попитахме общински съветници – представители на отделните политическите групи, дали одобряват тегленето на заемите и за мненията им за проекта към днешна дата – нищо, че по принцип той е приет. Ето техните позиции и коментари.

Деян Хаджийски (ГЕРБ): „Нашата група ще гласува „за“, защото искаме перспектива в района на Старото военно училище. Това е нещо, което го очакваме отдавна. Ще има издръжка, но се очаква Експозиционният център да генерира достатъчно приходи. Ще бъде модерен, ще може да се разделя на по-малки зали, ще бъде практичен. В него ще се провеждат и големи конгреси, живот и здраве. Ние във Велико Търново реално нямаме такава конгресна зала. Вярно е, че разчетите са правени преди години, и това го има. Трябва да се актуализират според новите обстоятелства и да се търсят варианти, но да се продължава напред“.

Елена Чамуркова („Демократична България – обединение“): „От групата ни, която е от трима души, аз и Якоб ван Бейлен ще подкрепим заемите. Не съм питала Мавроди Калейнски, но предполагам, че и той ще е на това мнение. Подкрепяме изграждането на Експозиционния център, защото Велико Търново има нужда от развитие и от подобен проект. Не може там нещата да стоят 20 години по този начин и да не се случва нищо в идеалния център на града. Заемите са големи, но принципът е за по-малкото зло. Надяваме се Общината да може да изпълни проекта, защото той е много амбициозен. Беше ни представен и план-сметка с песимистичен и оптимистичен вариант. От втория стана ясно, че сградата ще може да се самоиздържа. При едно разумно управление на парите е логично проектът да се осъществи и да работи за търновци. Още от началото на мандата съм декларирала от името на групата, че за всяко нещо, което е добро за Велико Търново и е в полза на обществения интерес, макар че сме в опозиция, ще имат нашето „да“.

Евгени Коев (ВМРО): „При разглеждането на сесията бях единственият, който изрази становище, че това не е удачното място за изграждането на Експозиционния център. Ако трябва да е разположен в района на Старото военно училище, по-скоро, според мен, трябва е в южния край, в близост до автогарата. Съоръжението е предназначено за много хора, а паркингът е за една четвърт от тези, които се предвижда да го посетят. И още, с изграждането на това място, а това вече е прието, ние унищожаваме последните спортни съоръжения в района, което все пак си е придобивка за Велико Търново. Става и едно презастрояване в единия край. При гласуването ще бъда последователен и ще се въздържа“.

Калина Широкова („Българска демократическа общност“): „Нормално е да се работи, няма как да спираме всички проекти. Аз лично имам резерви, не мисля, че мястото на Експозиционния център е там. Не ми допада и външния вид на бъдещата сграда. Имаме невероятно голяма нужда от подобен център. Има запитвания за големи събития, но в града няма къде да се проведат. Но, отново ще кажа, не му е там мястото. Ясно е, че стремежът е да се използва направеното дотук като инфраструктура. За мен на този терен трябва да има парк, гледката е невероятна. Накратко казано, не го одобрявам и не съм убедена, че ще гласувам „за“.

Гюнай Далоолу (ДПС): „Проектът е хубав и това е добро за гражданите и Велико Търново. Със сигурност със Сунай ще гласуваме „за“. Навсякъде в общините теглят кредити, този не е кой знае колко голям“.

Нито един от двамата общински съветници от коалиция „Алтернатива на гражданите“ не успяхме да открием за коментар, така че тяхната позиция ще се разбере направо при гласуването на сесия. Нямаме отговора и на БСП, но още на декемврийската сесия те се изказаха против проекта и едва ли ще променят мнението си.

Ако се съди по своеобразната ни анкета, Общинският съвет по-скоро ще одобри тегленето на кредитите. И нещо ще започне да се случва в района на Старото военно училище.

 

Ана РАЙКОВСКА

сн. Ана РАЙКОВСКА

2 thoughts on “Общината ще тегли два заема за над 6 милиона лева за проекта в Старото военно училище

 • 29.07.2021 в 11:31
  Permalink

  Крайно време е да се направи този нов център на Велико Търново. И всичко обещано от правителството.

  Отговор
 • 29.07.2021 в 12:32
  Permalink

  Аз съм против, против толкова пари, да се допитат до търновци, категорично има и по-евтини и удачни планове, и сградите са използваеми, да се стегнат. Има начин, просто досега архитектите на града бяха заети да пълнят хазната и джобовете си с частни сделки за жилищни сгради, кой въобще мисли за друго? Не е от милеене, а от алчност, и това начинание, така грандиозно, не им вярвам, не искам и ме е яд. Да преустроят нещо старо, освен това такъв център строи Екстрапак в момента, защо да се дублира, един стига.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *