„Пфайзер“ обяви, че трета доза от ваксината срещу Ковид-19 усилва до сто пъти защитата срещу варианта Делта

Приемът на трета доза от ваксината срещу Ковид-19 може да усили защитата срещу варианта Делта на новия коронавирус до сто пъти, съобщи ТАСС, като цитира данни от публикувани в сряда данни на „Пфайзер“.
„Третата доза сериозно усилва титъра на неутрализиране на варианта Делта. Потенциалът е увеличение до сто пъти неутрализация на варианта Делта след прием на трета доза“, се посочва в документ на компанията.
Междувременно Световната здравна организация (СЗО) обяви, че не препоръчва допълнителни дози от ваксините срещу Ковид-19, тъй като на този етап няма достатъчно научни данни за ефективността им, предаде ТАСС.
Ръководителката на отдела по имунизации в СЗО Кейт О’Браян заяви по време на дискусия в Туитър в отговор на въпрос нужно ли е да се приема трета доза за защита срещу опасните варианти: „Ние ясно заявихме: досега няма достатъчно информация, за да се правят препоръки по този въпрос“. Ето защо СЗО „не препоръчва бустерни дози“ от нито една от ваксините срещу новия коронавирус, подчерта тя.
О’Браян отбеляза, че в момента се водят интензивни изследвания за допълнителни дози ваксини. „Знаем, че някои страни започнаха да препоръчват бустерни дози и призоваваме всички правителства да се основават на данни от изследвания“, каза тя.
В СЗО „много внимателно“ ще следят проблема. Ако бустерните имунизации все пак се препоръчват в някои страни, то те трябва да се осъществяват „за ограничена група хора“, по-специално за възрастните и за хора, които „са изложени на най-висок риск“ от заразяване, посочи О’Браян.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.