Саморасли орехи са превзели Русаля, няма средства за отстраняването им

Местни и гости пък се дивят на неколкометрови даващи плод бананови насаждения

 

На всеки новопристигнал в Русаля не може да не му направи впечатление, че буквално навсякъде – и в частните имоти, и в обществените пространства, е пълно с орехови дървета. Но това не е за хвалба. Дърветата са саморасли и са се разпространили съвсем безконтролно из цялото село, създавайки само грижи на хората. И от плодовете им полза няма, защото са костеливи.

Жителите постоянно се оплакват и пишат жалби до кметството заради щетите, които търпят – счупени цигли, съборени дувари и скъсани електрически жици.

„Орехите са голям проблем в селото, но на този етап не можем да се справим, казва кметът Сашко Начев. – Дърветата са стари, големи, кухи и клоните им постоянно се чупят. Премахването на един орех е трудно, защото трябва техника. По-точно вишка, защото отрязването им с трион и на парчета е трудно и опасно – я ще падне върху някого, я жици ще скъса”, коментира той. Наемането на техника обаче струва скъпо, а кметството не може да си го позволи.

И докато орехите създават проблеми, екзотична бананова трева, която погрешно наричаме дърво или палма, с плод по нея, е истинска атракция в селото. Който не вярва, може да се разходи до тепавицата, където лично кметът Сашко Начев я е засадил. Негов приятел му дал една за разсад преди 4 години и тя не само се хванала, но и има множество издънки. Те заместват стъблата, които, след като дадат плод, умират. Всяка пролет, като се затопли времето, Сашко Начев започва да полива растенията и те избиват. За съжаление, завързалите банани не стават твърде за ядене, защото при нашите климатични условия не могат да узреят добре.

 

Ана РАЙКОВСКА

2 thoughts on “Саморасли орехи са превзели Русаля, няма средства за отстраняването им

 • 29.07.2021 в 9:29
  Permalink

  Можете да ги изпържете та малки филийки зелени, вкусни са.

  Отговор
 • 01.08.2021 в 5:28
  Permalink

  Трябва да отбележа че сме случили на най-добрия кметски наместник той от собствената си заплата събираше пари по-малко и задели 17 000 лв за да си купи комбиниран багер за да се бори с тези орехи и най-вече с тяхните корени, които са много опасни за селото.Карашеги на тепавицата си и когато се съберяха за един прицеп чакаше горските да заспят и ги изнасяше далеч от България,за да не се върнат никога тези костеливи орехи тук. И всичко това правеше с лични средства и без да му се заплаща нищо. Пребори се даже и с един 100-годишен орех намиращ се в близост до бившото училище и до една от големите фамилии на селото които се препитаваха с него всяка есен. Голям героизъм прояви като заля дънера с киселина и след няколко седмици с личния си багер извади корените му за да може никога този орех повече да израсне.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *