Шефът на Горнооряховската болница прогнозира кадрови проблеми при настъпване на новата COVID вълна

ТРУДНОСТИ И ПРОБЛЕМИ В ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ ЩЕ СЪЗДАДЕ ОЧАКВАНАТА ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ ЧЕТВЪРТА COVID ВЪЛНА. За това алармира управителят на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица д-р Иван Иванов. По думите му сътресенията ще обхванат в най-голяма степен общинските болници.

„Имаме остър недостиг на персонал и за разлика от първата вълна, когато всичко друго беше замряло и пациентите с други диагнози по една или друга причина почти не стъпваха в болницата, сега вече не така. Всички други клинични пътеки си вървят – имаме тежко болни, с инсулти и други диагнози, тоест далеч по-трудно е да се извади персонал от други отделения, за да покрие структурата за обгрижване и лечение на COVID-19“, обясни д-р Иванов.

Той подчерта, че се използва в пълна степен летният сезон за подготовка на здравното заведение за времето, в което случаите отново ще се умножат. Сред текущите дейности в това направление е осигуряването на кислороден достъп до възможно най-много болнични стаи.

„Имаме осигурен кислород, а в момента прокарваме в още няколко стаи. Целта е бутилките в стаите да са колкото се може по-малко. Персоналът е подготвен, имаме консумативи, предпазни средства и медикаменти“, увери медикът.

Посочи, че клиниката има готовност да разкрие около 43 легла за инфектирани, което представлява 20 процента от общия брой легла. Осем от тях са за интензивни грижи.

В момента в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ са хоспитализирани трима с коронавирус.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка: авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *