Кандидат-премиерът Пламен Николов е роден в Горна Оряховица, родът му е от Сушица

44-ГОДИШНИЯТ ДОКТОР ПО ФИЛОСОФИЯ НА ПРАВОТО, ПОЛИТИКАТА И ИКОНОМИКАТА ПЛАМЕН НИКОЛОВ, РОДЕН В ГОРНА ОРЯХОВИЦА, е номинацията за министър-председател на ПП „Има такъв народ“. В петък следобед той прие проучвателния мандат от президента Румен Радев и посочи приоритетите, които ще следва, ако получи подкрепа от народните представители на 46-ия парламент. Изброи като опорни точки преизчисляването на пенсиите, съдебната реформа, промени в изборното законодателство, Плана за устойчивост и развитие и овладяването на COVID пандемията.

Излъченият за министър-председател е роден в железничарския град, но фамилните му корени са от стражишкото село Сушица.

Това потвърди кметицата на селището Надка Никова.

„Цялото село се вълнува и гордее, че човек, свързан със Сушица, е предложен за премиер“, заяви тя.

Неговият род е с авторитет, дядо му е бил счетоводител в земеделската кооперация. Искам да му пожелая успех, надявам се да бъде един добър премиер, който да поведе България към по-добър живот“, добави Никова.

Тя сподели, че Николов е имал баба и дядо, които преди години са починали. Той обаче е наследник на имот. Дядо му Параскев Николов навремето е бил счетоводител на местната земеделска кооперация.

Славеше се като много честен, възпитан и стриктен човек“, сподели Никова. Кметицата допълни, че родителите на Пламен Николов – Николай Параскевов и Йорданка Николова, били учители. Още преди той да се роди, напуснали Сушица. Живели и работили за кратко в Горна Оряховица и след това се преселили в Шумен. След като се пенсионирали, се преместили да живеят при сина си в София. Пламен Николов има жива баба по майчина линия в Горна Оряховица.

Пламен Николов често прекарвал летните ваканции при баба си и дядото си в Сушица, където има наследствен имот – къща, която е пред срутване. Местните разказват, че от дълги години семейството не се е връщало в родното място. Въпреки това не крият, че имат надежда той да посети селото и да направи всичко по силите си, за да го възроди.

„Новият кандидат за премиер само е роден в Горна Оряховица. По време на последните две кандидатдепутатски кампании често присъстваше на мероприятията на областната организация на ИТН във Велико Търново. Беше и на откриването на офиса на ПП „Има такъв народ“ в старата столица“, сподели областният лидер на ИТН и депутат Момчил Иванов.

Пламен Николов е тясно свързан с град Шумен. Средното си образование получава през 1995 г. в Хуманитарна гимназия „Йоан Екзарх Български“ – гр. Шумен, с профил „История и археология“. Образованието си продължава в СУ „Св. Климент Охридски“, където завършва магистратура по философия на науката. Специализира в Австрия със стипендия „Ернст Мах“ в Университета на Клагенфурт. Доктор по философия на правото, политиката и икономиката. Има над 15-годишен опит в бизнес развитието и управлението на проекти. Понастоящем Пламен Николов оглавява офиса на американска компания за Европа, Азия и Африка, като отговаря за цялостното бизнес представяне на компанията в 67 международни пазара с над 600 търговски В2В партньори. Работил е с големи клиенти, като „Амазон“, „Уигъл“, „Интерспорт“, „Спортона“, „ЕМАГ“, спортни федерации и олимпийски национални комитети.

Член на Националния съвет и член на Арбитражно-контролната комисия на ПП „Има такъв народ“. Координатор на вътрешнопартийната комисия по външна политика, член на вътрешнопартийната комисия по образование и наука, както и на тази по култура.

Пламен Николов е женен за поетесата Бояна Николова от Шумен. Двамата имат две деца – Румена и Никола.

Пътят му към политиката тръгва от кастинг на Слави Трифонов. След като печели вниманието и симпатиите на шоумена и екипа му, нашенецът става член на постоянната комисия на партията, разработваща стратегии и политики в областта на образованието и културата.

Веселина АНГЕЛОВА

Галина ГЕОРГИЕВА

One thought on “Кандидат-премиерът Пламен Николов е роден в Горна Оряховица, родът му е от Сушица

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *