Делото „Гранити“ ще се гледа във Великотърновския апелативен съд на 4 октомври

Апелативният съд във Велико Търново насрочи дата за разглеждане на делото за отвличането и убийството на бургаския бизнесмен Стоян Стоянов. Първото заседание по въззивното дело ще се проведе на 4 октомври. Делото стана известно под името „Гранити“ – собственикът на едноименната фирма Стоян Стоянов, която навремето държеше един от най-големите складове за строителни материали по Черноморието, беше отвлечен на 6 март 2008 г. Тялото му беше намерено година и половина по-късно в местността “Горска нива” в землището на село Паницово, община Несебър. Предполага се, че е бил застрелян още същата вечер.
Със своя присъда от 17 юли 2017 г. Окръжен съд – Бургас е признал подсъдимите Стоян С. Петров (54 г.), Стоян И. Колев (49 г.), Нено А. Стоянов (42 г.) и Станислав Х. Михайлов (40 г.) за виновни в това, че на 6 март 2008 г.със Стоян Петров и в съучастие с Манол Хаджиев отвлекли Стоян Стоянов. Извършителите са били въоръжени.
Подсъдимите са признати за виновни и в това, че на същата дата, в местността „Горска нива“ край с. Паницово при същото съучастие помежду си-Стоян С. Петров и Манол Хаджиев като извършители, Стоян Колев, Нено Стоянов и Станислав Михайлов – като подбудители и помагачи застреляли бизнесмена с пистолет.
Деянието е извършено предумишлено и е с користна цел. На основание чл. 23 от НК, съдът определил едно общо наказание за всеки от подсъдимите. Стоян Петров и Станислав Михайлов са осъдени на по 20 години лишаване от свобода при първоначален строг режим, Стоян Колев е получил 18 години затвор при първоначален строг режим, Нено Стоянов е наказан със 17 години затвор при първоначален строг режим. Манол Хаджиев е починал преди началото на съдебното производство в Окръжен съд-Бургас.
Със същата присъда четиримата подсъдими са осъдени да заплатят солидарно помежду суми в размер на общо 704 530 лева кръвнина на близките на жертвата.
Със същата присъда, Окръжен съд – Бургас е признал за невинен подсъдимия Галин Костов (40 г.). Той е последният, видял жив шефа на „Гранити“ вечерта преди отвличането, е бил изцяло оправдан по повдигнатите му обвинения.
Срещу така постановената присъда са били подадени въззивен протест от Окръжна прокуратура – Бургас, въззивни жалби от подсъдимите и въззивни жалби от частните обвинители и граждански ищци, на основание на които в Апелативен съд – Бургас било образувано ВНОХД 85/2018 г. Поради невъзможност за образуване на състав, делото е било изпратено във ВКС, който определил същото да се разгледа от Апелативен съд – Варна. Със свое решение варненският съд частично изменил присъдата на първата инстанция.
Върховният касационен съд отменил решението на въззивния съд и върнал делото за ново разглеждане на Апелативен съд – Варна. Магистратите частично изменили присъдата на ОС-Бургас и след внесени касационни протест и жалби, делото отново е било изпратено във ВКС, който със свое решение отменил решението по ВНОХД 354/2019 г. и върнал делото за ново разглеждане от друг състав на същия съд. Поради невъзможност за образуване на състав в Апелативен съд – Варна, делото е било изпратено във ВКС за определяне на друг апелативен съд, който със свое решение определил същото да се разгледа от Апелативен съд – Велико Търново.
След постъпването на делото е извършено разпределение на случаен принцип, посредством Централизираната система за разпределение на делата. Извършен е видеозапис на разпределението, съгласно възприетата практика на ВТАС по отношение делата с висок обществен интерес.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *