И Община В. Търново погна арендатора, складирал незаконно смърдящите камари с птичи тор в Церова кория

Нарушителят от години следва една и съща неправомерна практика, но едва сега институциите откриват проблеми

 

ОКАЗВА СЕ, ЧЕ ЕДИН ОТ ТРИТЕ ЗЕМЕДЕЛСКИ ПАРЦЕЛА, ВЪРХУ КОИТО АРЕНДАТОРЪТ НАРУШИТЕЛ В ЦЕРОВА КОРИЯ СКЛАДИРА НЕПРАВОМЕРНО КАМАРИ ПТИЧИ ТОР, е собственост на община Велико Търново. За случая „Борба“ разказа за първи път през юни, а преди няколко дни институциите се задействаха след сигнал от страна на еколози от ПП „Зелено движение“ от старата столица. Те установиха грубо погазване на екологичното законодателство и връчиха на нарушителя предписание да премахне птичите екскременти.

Темата бе дискутирана и в Общинския съвет във Велико Търново по инициатива на холандеца Якоб ван Бейлен. След като сезирал местната администрация, служители на отдел „Околна среда“ посетили мястото и установили, че един от засегнатите терени е общински. Изготвен е протокол и вече са стартирали последващи наказателни действия.

„В областта на екологичното законодателство има много нормативни актове. Нашите правомощия за контрол в този случай са само по Закона за почвите, а именно – за нерегламентирано складиране на птичи тор“ – коментира шефката на отдела Зорница Кънчева – Миладинова.

От Басейнова дирекция излязоха със становище, че парцелите, върху които арендаторът складира животински екскременти, са нитратно уязвими и припомниха, че е забранено върху тях да се струпва директно оборски тор. Преди внасяне органичният продукт трябва да е престоял в торохранилище поне 6 месеца за твърдата фаза и минимум 4 месеца за течната, а максимално допустимите норми за торене на декар не трябва да превишават еквивалента на 17 кг азот на декар. Версията на арендатора бе, че използва терените за складиране на животински екскременти до изтичане на законовия срок преди употреба, но пък в този случай липсва изискуемата непроницаема основа, и масите са оставени върху земята.

Поведението му е изцяло в разрез с приетите със заповед на агроминистъра правила за добра земеделска практика, а неспазването може да доведе и до лишаване от субсидии за определен период от време по линия на кръстосаните плащания.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка: Иван Христов

One thought on “И Община В. Търново погна арендатора, складирал незаконно смърдящите камари с птичи тор в Церова кория

  • 30.07.2021 в 16:21
    Permalink

    Миризмата в тези горещина е непоносима. Това трябва да се има в предвид на първо място.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *