Вдигнаха и осемте етажа на най-модерния бизнес център във Велико Търново

 

„Екстрапак“ ще го пусне в експлоатация в средата на следващата година

 

Управителят Милен Георгиев

Строителството на бизнес центъра на фирма „Екстрапак“ до техния завод в Западната промишлена зона вече приключи. Освен осемте етажа, които великотърновци могат да видят, има един подземен и един технически – на покрива. Остават довършителните работи в самата сграда, които ще отнемат около една година, научи в. „Борба“ от управителя на фирмата Милен Георгиев.

Амбициозният проект стартира през 2019 г., като в него са инвестирани 25 млн. лева. След като бъде напълно готов, Велико Търново ще разполага най-сетне с конгресен център с 500 места в голямата зала и с пет по-малки зали, които могат да се обединяват. Мястото за конференции е само едно от предимствата на бизнес центъра. Защото той е замислен да бъде един от най-модерните в страната с иновативните си решения за екология, отопление, осветление, осигуряване на чист въздух в помещенията, енергоспестяваща климатизация чрез геотермална енергия и т.н.

Бизнес центърът ще се захранва с електроенергия изключително и само от възобновяеми източници – ВЕЦ-ове и фотоволтаични паркове. В него системата за отопление и охлаждане е базирана на геотермалната енергия, което е новост за такъв тип сгради. 72 сонди ще доставят енергията за отоплението и охлаждането направо от земните недра. Климатици няма да има, вместо тях въздушните потоци в работните помещения ще бъдат намалявани чрез вкарване на допълнително отопление и охлаждане в пода. Чистият въздух ще се гарантира от сериозна вентилация, при която ще има рекуперация на изхвърляната топлина. Входящият въздух ще бъде предварително филтриран.

Огромният комплекс се разполага на парцел от 10 дка, разгърнатата площ е 30 268 кв. метра. Предвидени са 230 паркоместа, 600 места за паркиране на велосипеди и 23 станции за зареждане на електромобили. Офисите ще бъдат отдавани под наем, като общата им площ е 15 000 кв. метра. Отделните помещения са с квадратура от 58 до 600 кв. метра, която може да бъде коригирана чрез сменяеми подвижни стени. Шест асансьора ще бъдат на разположение на всички фирми наемателки. На първото ниво, с изход към паркинга, са търговските площи. Те ще имат и полунива, защото са високи 6 метра.

Единствено в бизнес центъра на „Екстрапак” ще може да се вкара кола за презентация, която на въжета ще може да се вдигне и във въздуха. В сградата има плувен басейн с размери 12,5 на 25 метра с 6 коридора и подводно осветление. Спортен център ще се грижи за здравето на обитателите на сградата, ще има и зона за хранене с отделна аспирация.

Новост за Велико Търново е и Дейта центърът, където могат да се съхраняват сървъри, като са предвидени 80 шкафа. Предвидена е и свързаност с 8 мобилни оператора. Другата новост за града са споделените работни места, като служителите, работещи от вкъщи, ще могат да наемат работно място за един ден. Това стана особено актуално след избухването на пандемията от коронавирус.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. авторката и личен архив

3 thoughts on “Вдигнаха и осемте етажа на най-модерния бизнес център във Велико Търново

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *