COVID-19 по света

Изследват връзката между Ковид-19 и болестта на Алцхаймер

Учени се опитват да установят защо някои от прекаралите Ковид-19 пациенти страдат от „мозъчно замъгляване“ и други подобни проблеми, които продължават месеци наред и нови проучвания показват смущаващи сходства с болестта на Алцхаймер, съобщи Асошиейтед прес.
Проучване сред възрастни пациенти в Аржентина установи изненадващ брой промени в паметта и мисленето като при деменция в продължение на поне шест месеца след срещата с коронавируса, независимо от начина на протичане на инфекцията. Други учени откриха свързани с болестта на Алцхаймер протеини в кръвта на нюйоркчани, при които Ковид-19 е предизвикал симптоми, свързани с мозъчната дейност.
Предварителните резултати бяха обявени на среща на Асоциацията за изследване на Алцхаймер. Експерти подчертават, че са нужни още изследвания, за да може да се каже дали Ковид-19 увеличава риска от развитие на болестта на Алцхаймер или други мозъчни проблеми по-късно, или пациентите ще се възстановят.
Вероятностите са „реални и тревожни“, но е твърде рано да знаем „дали това ще доведе до дългосрочни когнитивни промени“, предупреди д-р Ричард Хоудс, директор на Националния институт по стареенето в САЩ.
Институтът не участва в посочените проучвания, но работи върху свое мащабно изследване по темата.
„Ако сте прекарали Ковид-19, не е задължително да сте засегнат“, каза Хедър Снайдър от асоциацията.
Но защитата на мозъка от Ковид-19 е още една причина за имунизация, добави тя.
„Доста е стряскащо, ако трябва да съм откровен“, каза д-р Габриел де Ерауски от Центъра по здравни науки на университета на Тексас, който е ръководител на изследването в Аржентина.
Между три и шест месеца след като са преболедували Ковид-19, около 20 на сто от изследваните 300 аржентинци на възраст на и над 60 г., които не са имали когнитивни проблеми преди заразата с новия коронавирус, са показали проблеми с краткосрочната памет. 34 на сто от тях са имали и по-сериозни проблеми като трудност при намиране на правилната дума или затруднения с дългосрочната памет, което според ръководителя на изследването е „синдром, подобен на деменцията“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *