Култура

Великотърновката Здравка Владова-Момчева представи новия си роман „Солджър“ пред жители и гости на старата столица

В горещата вечер на 29 юли десетки почитатели на изящното слово се събраха в арткафе „Галерия“ на представянето на току-що излезлия от печат роман на великотърновската поетеса и писателка Здравка Владова-Момчева.

Въпреки предложение от голямо английско издателство великотърновката избира да издаде и представи романа си „Солджър“ във Велико Търново. Книгата е посветена на загиналите български рейнджъри в Кербала и е базирана на действително случили се събития.

„За мен беше изключително важно първото представяне на романа „Солджър“ да бъде в родния ми град, а не в Лондон“, споделя писателката. „Затова и реших, че тази година няма да почивам, а ще се посветя на неговото издаване, за което благодаря сърдечно на Издателска къща „Абагар“.

Романът е писан в продължение на три години, с безсънна подготовка по темата за съвременната асиметрична война в горещите точки на планетата. „Проучих сериозно историята на Ирак и участието на българската мироопазваща мисия там, както и трагичния случай с атентата на 27 декември 2003 г. в база „Индия“ в Кербала, където загинаха петима български военнослужещи. Задълбочих се и в корените на религиозните противоречия на региона, за да създам убедителна фикция, базирана върху действително случили се събития“, разказва авторката.

„Романът е озаглавен „Солджър“, защото това е позивното име на главния герой Вик, но и не само. За мен днешните солджъри, или войници на България, са всички мои сънародници – мъже, жени и деца, подложени на изпитанието да оцеляват, справяйки се с предизвикателството да живеят в 21-ви век. Затова факти, действителност, сюрреализъм и човешки преживявания се преплитат дълбоко в моя роман. Историите са условни, но главните герои, независимо къде се намират, сме самите ние, българските човеци, военни или не, разпънати в избора си дали да бъдем свободни от своите вътрешни окови, или да им се оставим да ни задушават, докато сме живи“, пояснява писателката.

Здравка повече от две десетилетия живее в Обединеното кралство, но връзката й с родното Велико Търново остава жизненоважна и определяща за цялото й творчество. На Острова работи като преподавателка по български език и литература в българското училище към посолството в Лондон. Освен работата като учител тя е и постоянен автор на вестник „БГ Бен“, който е една от медиите на българската общност във Великобритания. Вълнението, с което говори за България и родния град, трудно може да бъде описано с думи. Целта, която си е поставила като мисия, е разпространението и популяризирането на българския език и култура зад граница. Съхранението на нашите традиции, култура, история и слово са приоритет за великотърновката. „Радвам се, че има много българи като мен в страната, в която живея. Факт са и постоянно откриващите се нови неделни училища. Важно е децата да знаят къде е България, каква е историята й, колко силен народ сме въпреки трудностите. Много млади хора избират живота на емигранта просто защото им се налага по една или друга причина, но ме радва това, че където и да се намират, повечето от тях не забравят езика и традициите ни“, споделя още търновката.

Писането на поезия и проза е нейното голямото призвание. Здравка е удостоена с редица награди, сред които златен медал от Агенцията за българите в чужбина заради дългогодишна дейност, свързана с разпространението и популяризирането на българския език и култура зад граница. Носителка е и на първа награда на издателство „Палабрас Прес“ – Канада, за стихотворението „Песента на Орфей“, което печели в творческа надпревара с поети от 60 страни на 4 континента, а първото издание на нейната стихосбирка „Тракийско съкровище“, отпечатано там, е представено по канадските радио и телевизия. През 2019 г. писателката получава първа награда за акростиха „Азбучна поема“ в поетичния конкурс „Изящното перо“ на „Салона за българска духовност и култура“, Чикаго, САЩ, и други. Здравка има публикации в литературни медии и списания в България, Великобритания, САЩ, Канада, Италия и Южна Корея.

Дияна ГАНЕВА

Сн.: авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *