„Америка за България“ учреди стипендия за Балетна академия „Марян“ на името на посланик Джеймс Пардю и съпругата му Кати

Фондация „Америка за България“ одобри финансиране от 15 хиляди лева за Балетна академия „Марян“, за да продължи стипендиантската програма, подкрепяна близо десет години от покойния посланик Джеймс Пардю и съпругата му Кати чрез техни лични дарения. Стипендията ще носи името на съпрузите, а финансирането от фондацията ще е за период от пет години, като всяка година ще бъдат подкрепени чрез стипендия по няколко талантливи български деца, за да участват в балетната академия.

Джеймс и Кати Пардю, Диляна Никифорова, Капка Роглева, Никола Хаджитанев, Марта Петкова 2018 г. – село Марян, спектакъл на Балетна академия „Марян“.

„Преди няколко години по препоръка на Джим посетих галапредставлението, бях поразена от уменията и ентусиазма на младежите, както и от топлото посрещане на местните жители. Академията и наследството на Пардю олицетворяват силата на предприемачеството и благотворителността за укрепване на местните общности, предоставяне на възможности и отключването на местния потенциал, важна част от мисията на фондацията“, сподели Нанси Шилър, президент на „Америка за България“, във връзка с учредяването на стипендиите на името на Джеймс и Кати Пардю.

Тази година Балетна академия „Марян“ ще се проведе между 1 и 15 август. Академията съществува от 2011 г. Основана е от примабалерината доц. д-р Диляна Никифорова и Капка и Гриша Роглеви. За начинаещите балетни артисти лятната академия е уникална възможност да се учат от най-добрите в балетното изкуство в България. Марян е родното място на дядото и бащата на примата. С помощта на колеги и на местната управа вече десет лета балканското село Марян и регионът се наслаждават на балетно изкуство от световна класа. Спектаклите на участниците привличат туристи от цялата страна и чужбина и допринасят за развитието на местната общност.

Марта Петкова и Никола Хаджитанев в балета „Пахита“

Балетният тренинг за близо 60 деца годишно се провежда паралелно в читалищата на селата Марян, Руховци и Костел. Програмата на спектаклите и обучението се подготвят от академията. Освен децата в спектаклите участват гост-артисти от Софийската опера и балет. Досега в академията са участвали деца от всички краища на България, както и от САЩ, Великобритания и Италия. Около 80% от участниците в академията продължават обучението си в престижните балетни школи у нас и в чужбина. Деца от първото поколение тази година ще помагат в преподаването.

По думите на примата Диляна Никифорова Балетна академия „Марян“ е частна инициатива на професионалисти ентусиасти. „Няма по-голямо удовлетворение за нас от това да предоставим възможности на млади таланти да преследват мечтите си, но и да покажем, че не е нужна лъскава сцена, за да се развиваме като професионалисти и като общество.“

Джеймс и Кати Пардю, Диляна Никифорова, 2018 г. След спектакъла в Елена.

Стипендиите ще носят името на Джеймс и Кати Пардю поради тяхната всеотдайна подкрепа за академията. Съпрузите бяха и дългогодишни благодетели на Софийската опера и балет, подкрепяли са и много други инициативи и хора на изкуството в България.

„България е разкошно място с много потенциал – затова ще продължаваме да се връщаме.“ Така посланик Пардю някога беше обобщил връзката им със страната. Той почина през юни месец тази година. Идваше в село Марян всяка втора година. Ред беше да дойде това лято.

Фондация „Америка за България“ е независима неправителствена и неполитическа благотворителна фондация, която работи в партньорство с български организации за укрепване на частния сектор и демократичните институции в страната.

Снимките са предоставени от доц. Диляна Никифорова

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.