Масов мор на риба в Янтра вдигна накрак служители на местната екоинспекция

Според проверяващи причините са жегата и маловодието

ОГРОМНО КОЛИЧЕСТВО МЪРТВА РИБА ИЗПЛУВА В ЯНТРА КРАЙ ГОРНООРЯХОВСКОТО СЕЛО ВЪРБИЦА. Апокалиптичната гледка накара живущите в малкото населено място да сезират Регионалната инспекция по околната среда и водите във Велико Търново. В края на миналата седмица екип на ековедомството отива да провери на място сигнала и установява, че мъртвите риби са основно в застоелите участъци на реката с големи макрофитни обраствания до моста за селото.

Служителите на инспекцията отчитат в съответния участък маловодие, ниска скорост на движение на водата и голямо количество водорасли. Направени са замервания на различни показатели на водата, които съответстват на стойностите за добро състояние.

От звеното посочват, че в района има високата наситеност с кислород на водата в резултат на фотосинтезата от водораслите в участъка.

За да се отхвърли като евентуална причина за проблема промишлено замърсяване, екоинспекторите извършили оглед на изходния канал на „Захарни заводи” АД. Установено, че от него се заустват само разрешените охлаждащи води в Лясковско дере, десен приток на Янтра. Локацията обаче е на около 14 км преди Върбица.

Проверяващите изтъкват като причина за рибния мор ниската скорост на движение на водата в участъка, маловодието, високата температура и голямото количество водорасли. Последният по-сериозен случай на мор на риба в региона беше през 2020 г. в община Златарица. Тогава местните дори излязоха на протест, тъй като се касаеше за инцидент в екологично чист район.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *